Oppassen met Ikanobank


Onlangs heeft het Zweedse meubelconcern Ikea vandaag in Amsterdam de Ikano Bank Nederland geopend. Met deze nieuwe bank is het echter oppassen geblazen, meldt de NRC vandaag. De bank is niet in het bezit van een Nederlandse bankvergunning. Toezichthouder De Nederlandsche Bank zegt dat daarom de Ikanobank niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Volgens de Ikanobank is dat onjuist.

Ikea
De Ikano Bank Nederland is onlosmakelijk gekoppeld aan het Zweedse meubelconcern Ikea. Volgens hen is de bank dan ook bedoeld om klanten van het meubelconcern een krediet te geven op de spullen die zij willen aanschaffen bij de winkel. De bank moet dus  fungeren als kredietverlener, en is actief in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Alleen in Zweden zijn er momenteel spaarproducten en hypotheekleningen beschikbaar bij de Ikano Bank. Wel zijn er plannen om deze producten ook naar overige markten te brengen.

Bankvergunning
Het ontbreekt de Ikano Bank Nederland aan een bankvergunning. Op de website van de Ikanobank wordt beweerd dat de bank onderworpen is aan financiële tests van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank. Dat is volgens die laatste partij niet waar. “Ikano Bank Nederland beschikt niet over een bankvergunning. Zij mag dat dan ook niet op hun website suggereren.”

Toch is de bank wel legaal in Nederland. Doordat het moederbedrijf gevestigd is in de Europese Unie, mag de bank zonder vergunning een bijkantoor openen in Nederland. Maar wanneer Ikano met zijn spaarproducten ook naar Nederland komt, vallen deze niet onder het depositogarantiestelsel.

Veilig sparen
Andere banken met een Nederlandse bankvergunning vallen wel onder het depositogarantiestelsel. Dit stelsel houdt in dat het spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd blijft, ook als de bank omvalt.

Door spaarrente te vergelijken kunnen de rentetarieven gemakkelijk afgelezen worden.

Door: Riccardo de Wit