Opnieuw daling spaarrentes


Aan de berichten over renteverlagingen komen voor spaarders voorlopig nog geen einde. Opnieuw hebben verschillende banken hun spaarrentes verlaagd. De spaarrentes gaan onder andere omlaag onder invloed van berichten over de bankenbelasting, en een aanpassing in de wetgeving waardoor de bank nu over meer liquiditeit moet beschikken.
WestlandUtrecht, dochter van de ING Bank, en Bank of Scotland zijn van af nu de nieuwe koplopers op het gebied van hogere spaarrentes. De AKBank zorgde voor veel ophef, en de ATBank heeft de rente fors verlaagd.

Verlagingen
De van oorsprong Russische AT Bank bood vorige maand nog 2,9% rente op vrij opneembare spaarrekeningen, en voerde daarmee de boventoon. De AT Bank heeft de rente echter moeten verlagingen naar 2,75%, en verliest daarmee haar koppositie.

Niet alleen de AT Bank, maar ook bij Centraal Beheer Achmea en bij MoneYou, een dochteronderneming van ABN Amro, dalen de spaarrentes. Voor beide banken geldt een verlaging van voorheen 2,85% op vrij opneembare spaarrekeningen naar een percentage van 2,75%.

Nieuwe orde
De verlagingen betekenen ook meteen dat er nieuwe koplopers in het klassement van hoge rentes zijn. WestlandUtrecht en Bank of Scotland zijn de banken die nu de hoofdpositie bezet houden. Beiden bieden deze banken 2,8% rente op een vrij opneembare spaarrente. LeasePlan bracht een lichte wijziging aan van 2,72% naar 2,70%.

Ophef
Een bank waar de laatste tijd veel ophef over is, is de AK Bank. Zij zullen eind mei hun deuren in Nederland sluiten en zich volledig op de Duitse markt richten. De Duitse markt staat niet toe dat Nederlanders een spaarrekening afnemen; dit mogen alleen de Duitsers. Spaarders zouden gecompenseerd worden, maar vonden dat dit onvoldoende gebeurde. Daarop stapten zij naar de Consumentenbond.

Veranderingen
De spaarrentes schommelen voortdurend. U kunt het beste spaarrente vergelijken om een overzicht te krijgen van de meest actuele rentestand.

Door: Dennis de Wit