Onderzoek naar bescherming spaarders gestart


Minister de Jager van Financiën heeft officieel opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het beter beschermen van spaarders en hun spaargelden bij banken. Daartoe wordt de Commissie Structuur Nederlandse Banken opgericht. Deze commissie zal geleid worden door professor Herman Wijffels. Dat heeft de minister maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Scheiding
Het doel van de Commissie Structuur Banken is te kijken hoe een bank gescheiden kan worden van een eventuele crisis. Daarbij moeten zogenaamde ‘nutsdelen’, waaronder het spaargeld beter afgeschermd worden van de gevolgen van een dergelijke crisis. Ook onderzoekt de Commissie of het mogelijk is een verbod in te voeren op de handel van eigen rekeningen bij banken.

Direct betekent dat dat banken niet langer meer mogen speculeren met geld van klanten.

Bescherming
Het onderzoek is het gevolg van een situatie tijdens de crisis waarbij de overheid verschillende banken moest ondersteunen. Daarbij werd de ondersteuning van banken dusdanig complex, dat niet altijd alle belangrijke onderdelen van de bank overeind gehouden kon worden.

Om herhaling te voorkomen probeert minister De Jager nu met een actieplan te komen voor de Tweede Kamer om banken voortaan op een andere manier te laten functioneren.

Maatregelen
Het instellen van een onderzoek is niet de enige maatregel van de minister, maar maakt deel uit van een groot pakket van zo’n veertig financiële maatregelen. Deze maatregelen moeten leiden tot hervorming van de financiële sector. Daarmee moeten consumenten beter beschermd worden.

Spaarrentes
Momenteel worden spaarders tot 100.000 euro beschermd tegen omvallen van banken aan de hand van het depositogarantiestelsel. Daardoor is sparen in Nederland relatief veilig. Vergelijk spaarrentes om alle spaarbanken in Nederland te indexeren, en zodanig de hoogste rentes en beste voorwaarden te verkiezen.

Door: Dennis de Wit