NMa gaat overstapdrempels onderzoeken


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat onderzoeken of er overstapdrempels gehanteerd worden bij financiële producten die veelvuldig door consumenten gebruikt worden. Daarbij moet gedacht worden aan bank- en verzekeringsproducten zoals hypotheken, uitvaartverzekeringen, lijfrentes en spaarrekeningen. Wanneer er een hoge overstapdrempel gehanteerd wordt, wordt het voor de spaarder onmogelijk gemaakt over te stappen naar een concurrent waar de consument eigenlijk beter af is. Daar wil de NMa nu een stokje voor steken.

Overstapdrempels verlagen
De Nederlandse Mededingingsautoriteit wil bestaande overstapdrempels verder verlagen. Deze overstapdrempels zorgen ervoor dat consumenten onnodig gedupeerd worden. Henk Don, bestuurslid bij de NMa: “Consumenten stappen nu wellicht niet over terwijl zij bij een andere aanbieder beter af zijn. Het is daarom belangrijk dat overstapdrempels zo laag mogelijk zijn.

Door hoge overstapdrempels ontstaan er negatieve gevolgen voor de concurrentie tussen banken en verzekeraars. Daardoor komt de prijs-kwaliteitverhouding van de aanbieders verder onder druk te staan, waardoor consumenten onnodig te veel betalen. Daarom gaat de NMa onderzoeken of overstapdrempels nog verder verlaagd kunnen worden.

Financiële producten
In het bijzonder worden hypotheken onderzocht door de NMa. Onder ‘hypotheken’ verstaat de NMa aflossingsvrije hypotheken, annuïteitenhypotheken en spaarrekeningen. Ook betaalrekeningen, natura-uitvaartverzekeringen en particulier beleggen wordt onderzocht.

Om het onderzoek een succes te laten worden vraagt de Autoriteit iedereen informatie en ervaringen te delen met de NMa omtrent het overstappen. Naar aanleiding van de reacties kan de NMa besluiten om ook andere producten te onderzoeken op het gebied van overstapdrempels.

Vergelijken
Alvorens over te stappen naar een andere spaarbank, is het verstandig eerst alle spaarrentes te vergelijken. In de vergelijking worden alleen spaarrekeningen weergegeven met een mogelijkheid om vrij op te nemen. Niet alleen de hoogste spaarrente wordt weergegeven, maar ook wordt er waarde gehecht aan de prijs-kwaliteitverhouding van de spaarbank.

Door: Dennis de Wit