Niet verzekeren, maar sparen


Voor veel mensen is verzekeren een kostbare zaak. Bovendien blijft het een gok of een verzekering wel of niet benodigd is. Soms kan het zijn dat er iets verzekerd wordt zonder dat dit achteraf nodig was geweest. Het is een pure gok. Maar met spaardeposito’s kan men dit geld opzij zetten en zelf sparen voor problemen in de toekomst. Wanneer dit geld achteraf niet aangesproken hoeft te worden, kan er geprofiteerd worden van de rente.

Verzekeringen
Veel verzekeringen als tandartsverzekeringen kosten doorgaans veel geld. Het blijft echter ook bij sparen wel een gok wanneer het nog verantwoord is om te sparen of toch beter te verzekeren. Wie aan chronische ziektes lijdt, doet er goed aan toch een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Maar wie amper medische zorg nodig is, kan misschien beter sparen en daardoor profiteren van de spaarrentes. Sommige verzekeringen kosten jaarlijks veel meer dan er uitgekeerd wordt. Dit komt door bijvoorbeeld minder schade dan waar aanvankelijk van uitgegaan werd.

Sparen
In dat geval is het een stuk lonender om te kiezen voor een spaarrekening. Geld apart zetten als appeltje voor de dorst of als ‘potje’ voor incidentele uitgaven is altijd goed. Het is echter verstandiger het geld onder te brengen bij een bank. Daar is het geld veiliger dan in een eigen kluis thuis. Bovendien verstrekken banken ook nog rentes. In Engeland is het gebruikelijk dat tandartsen aangeven welke kosten er verwacht worden. Dit bedrag wordt dan door de Engelsen op hun spaarrekening gespaard. Zij nemen daarbij minder verzekeringen af.

Wie graag op deze manier zijn ziektekosten op wil vangen, kan een spaarrekening open. Alvorens een spaarrekening te hopen, wordt het aangeraden eerst de spaarrentes te vergelijken. Op deze manier kan er het meeste geprofiteerd worden.

Door: Dennis de Wit