Nederlandse spaartegoeden nemen toe


Ondanks de lage gemiddelde spaarrente van 1,2 procent, hebben Nederlandse huishoudens steeds meer spaargeld op de spaarrekening staan. De spaartegoeden van Nederlandse huishoudens liepen het afgelopen half jaar op tot een recordbedrag.
 
Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Huishoudens vulden spaarrekeningen in de eerste helft van 2014 per saldo met 6,6 miljard euro aan. Daardoor liepen de spaartegoeden op tot zo’n 335 miljard euro. Gemiddeld heeft een huishouden 44.000 euro aan spaargeld op de spaarrekening staan. Tien jaar geleden lag dat bedrag nog op 30.000 euro.

Meer spaargeld
Niet alleen in absolute getallen, maar ook in vergelijking met het besteedbare jaarinkomen zij de spaartegoeden flink gegroeid. Gemiddeld heeft een huishouden zo’n 44.000 euro aan spaartegoed. Dat is ruim 30 procent meer dan het doorsnee-inkomen. De waardes waren in 2004 nog in evenwicht.
 
Het grootste deel van het spaargeld staat op vrij opneembare spaarrekeningen: zo’n 80 procent staat gestald op een dergelijke rekening. Het afgelopen half jaar hebben Nederlandse huishoudens het vaakst gebruikgemaakt van een vrij opneembare spaarrekening. De spaardeposito’s – spaarrekeningen waarbij een bedrag een lange tijd vastgehouden wordt – waren minder aantrekkelijk, hoewel daar een lichte instroom gemeten werd door de DNB.

Oud geld
Hoewel de Nederlandse spaartegoeden zijn toegenomen, wil dat niet zeggen dat Nederlanders het afgelopen half jaar meer zijn gaan sparen. Consumenten weten dat de spaarrente op een erg laag niveau staat. Toch halen zij niet snel het spaargeld van de spaarrekening af, waardoor spaarders met een tegoed onder de 100.000 euro geld verliezen. De omvang van de stortingen werd zelfs kleiner in vergelijking met eerdere jaren.
 
Nederlanders houden dus vooral veel geld op de spaarrekening, maar brengen nog amper nieuw spaargeld in. De bedragen die werden opgenomen van de spaarrekeningen slonken echter nog veel verder. Daardoor kon het spaartegoed op de Nederlandse spaarrekeningen flink toenemen. De Nederlandsche Bank (DNB) mat een toename van 6,6 miljard euro.
Door: Dennis de Wit