Nederlandse bedrijven sparen meer dan burgers


Het zijn niet de Nederlandse burgers die voor een spaaroverschot in Nederland zorgen, maar de Nederlandse bedrijven. Dat is gebleken uit een onderzoek uitgevoerd door Guido Schotten van de Nederlandse Bank in samenwerking met Raoul Leering van het ministerie van Economische zaken. Hoewel bedrijven juist steeds meer sparen om financiŽle tegenvallers op te kunnen vangen, geven de Nederlandse burgers steeds meer uit. Waarom dit precies zo is, is niet duidelijk geworden uit het onderzoek dat Guido Schotten en Raoul Leering hielden.

Besparingen lopen terug
Wel zijn er een aantal redenen die mogelijk binnen dit plaatje horen. Eťn ding is duidelijk: de besparingen van de Nederlandse consument lopen terug. Sinds de eeuwwisseling wordt er meer geld uitgegeven, en minder gespaard. Economische tekorten werden door de Nederlander zelfs steeds meer opgevangen met spaargeld.

Daarbij denkt de Nederlandse consument op dit moment maar weinig aan hetgeen wat de toekomst hun nog moet gaan brengen. Sparen voor een pensioen, het is aantrekkelijk doordat de pensioenfondsen op de tocht staan, maar toch moet de Nederlander er nog niet aan denken.

Toch een overschot
Dat Nederland alsnog een spaaroverschot heeft, lijkt in eerste instantie gek. Echter gaat het spaaroverschot niet alleen uit van Nederlandse consumenten, maar ook de Nederlandse bedrijven worden hierbij meegerekend. Daarom zit er maar weinig verschil in het overschot in vergelijking met andere jaren: ongeveer 6% van het bruto binnenlands product.

Waarom bedrijven wel sparen
Hoewel de Nederlandse consument dus niet spaart, toen bedrijven dit wel. Er zijn veel multinationals gevestigd in Nederland. Deze bedrijven hebben vaak dochterondernemingen in het buitenland. De dividenden die uit deze bedrijven vrijkomen, worden niet nogmaals geÔnvesteerd in het buitenland. De winst die echter uit het buitenland behaald wordt, telt mee voor het spaaroverschot in Nederland. Bovendien maken lagere belastingen en afdrachten het voor de bedrijvigheid aantrekkelijk om te blijven sparen. De sociale premies voor bedrijven zijn ook nog eens lager.

Zelf sparen
Toch is het voor consumenten verstandig om ook te gaan sparen. Een verklaring waarom bedrijven meer sparen dan consumenten, is deels ook een probleem die te zoeken is in de houding. De Nederlander denkt nog maar weinig aan een pensioen voor later. Begin alvast met sparen, maar je kan het beste eerst spaarrente vergelijken. Als je voor je pensioen spaart, is het verstandig een spaarrekening voor langere duur af te sluiten.

Door: Riccardo de Wit