Nederlandse banken kleiner en gerichter


De Nederlandse bankensector ondergaat een flinke verandering als gevolg van de financiële crisis waarin Europa verkeert. Zo zijn banken veel kleiner geworden en richten steeds meer banken zich op Nederland in vergelijking met vijf jaar geleden. Bovendien blijkt uit winstrapporten en cijfers dat banken een stuk minder winstgevend zijn.

Omstandigheden
De omstandigheden voor banken in Nederland veranderen voortdurend. Zo moeten de bedrijfskosten omlaag, en moet er meer spaargeld aangetrokken worden. Bovendien moeten de voorwaarden om krediet te verlenen aangescherpt worden. Dat blijkt uit een analyse die De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen donderdag heeft vrijgegeven.

Eind 2006 was de Nederlandse bankensector nog ruim vijf keer zo groot als de totale Nederlandse economie. Ruim 40% van de banken bestond uit buitenlandse onderdelen.

Slinken
In ruim 6 jaar tijd is dat geslonken naar ruim vier keer zo groot als de totale Nederlandse economie. Voornamelijk de splitsing van de ABN Amro bank speelde een belangrijke rol in deze slink. De meest belangrijke activiteiten voor de Nederlandse economie werden afgestoten naar de Verenigde Staten, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Nog maar 11 procent van de activiteiten van Nederlandse banken hebben betrekking op het buitenland.

Laagste niveau ooit
Daarmee is het laagste niveau ooit uit de Nederlandse bankensector bereikt. Bovendien zijn de spaarrentes relatief laag, en tonen leningen van Nederlandse banken in het buitenland aan dat Nederlandse leningen niet erg in trek meer zijn.

Doordat er minder Nederlandse leningen in het buitenland worden aangeboden, heeft een bank ook minder spaargeld nodig. Daardoor zijn de spaarrentes in Nederland in een paar jaar tijd omlaag gegaan. Vergelijk spaarrentes voor een overzicht van de actuele rentestanden van de grootste spaarbanken in Nederland.

Door: Riccardo de Wit