Nederlanders storten vakantiegeld op spaarrekening


De meeste mensen in Nederland ontvangen weer hun vakantiegeld in de maand mei. Natuurlijk gaan Nederlanders daar van op vakantie, maar toch gaan er dit jaar minder mensen op vakantie dan vorig jaar. Een nieuwe trend is dat veel mensen hun vakantiegeld op een spaarrekening zetten. Anderen geven hun vakantiegeld uit aan het doen van een grote uitgave of het aflossen van hun leningen. Ook voor kortere periodes kan het aangeraden zijn eerst het vakantiegeld op een spaarrekening te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer.

Hoogste rentes
Naast het vinden van de bank met de hoogste rente, om zo het meeste profijt te behalen, is ook klantgerichtheid een belangrijke factor voor het kiezen van de juiste spaarbank. Daarom is het belangrijk eens in de kennissenkring en op fora navraag te doen hoe de bank omspringt met zijn klanten. Met factoren als snelheid van geld overmaken, het openen van de rekening en de berichtgeving van rentewijzigingen komt de bankscore tot stand.

Scores
De banken worden beoordeeld door verschillende klanten en experts. Op deze manier komt de bankscore tot stand. Uit onderzoek van Independer blijkt dat de ASN Bank, Amsterdam Trade Bank, MoneYou en Garantibank het beste zijn op het vlak van klantgerichtheid. De ASN Bank scoort een 8.8, de andere genoemde banken een 8.7.

Op het gebied van bankscores scoort OHRA het slechtst. Zij weten een onvoldoende te behalen met het cijfer 4. Dat komt met name doordat het gemak en de snelheid bij het openen van een rekening bij OHRA ontbreekt. De Rabobank is de laatste tijd negatief in het nieuws geweest omdat zij hun klanten niet, nauwelijks of onvoldoende inlichten over de rentewijzigingen bij de Rabobank. Voor klanten van deze bank is het aangeraden de actuele spaarrentestanden goed in de gaten te houden.

Actuele rentestanden
Voordat men een spaarrekening opent, is het verstandig spaarrente te vergelijken. Ook voor wie reeds een spaarrekening geopend heeft, is het verstandig vergelijkingen te blijven doen. Met name de Rabobank informeert zijn klanten niet voldoende over de actuele spaarrekeningen.
De beste spaarbank is niet alleen de spaarbank met de hoogste rente, maar hij moet ook voldoen aan de wensen van de klant. De ultieme formule is het optellen van het klantcijfer met de hoogste rente. De rente is vaak afhankelijk van de duur van de periode dat de klant geld op zijn spaarrekening wil zetten.

Door: Riccardo de Wit