Nederlanders steeds onbewuster over pensioenen


Hoewel de pensioenen steeds magerder worden, zijn steeds minder Nederlanders zich bewust van de gevolgen daarvan. Maar liefst 70% van alle Nederlanders is zich niet bewust van hun pensioen en weet niet hoe hun financiŽle situatie ervoor staat als zij eenmaal met pensioen zijn. Daarmee sparen Nederlanders ook steeds minder, gaan de uitgaven omhoog, en neemt de roodstand toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit FinanciŽle Markten, de AFM.

Digitaliteit
Volgens de AFM zijn er verschillende middelen om de Nederlander bewuster te maken over het nut van het sparen voor hun pensioen. Momenteel kan iedere Nederlander via mijnpensioenoverzicht.nl de stand van zijn of haar pensioen opvragen. Maar dit is niet toereikend genoeg meldt de AFM. Een online dashboard waarbij er verschillende hulpmiddelen kunnen worden aangeklikt om een beter beeld te krijgen van de pensioenen is een goede toevoeging. ďEen volgende stap naar meer pensioeninzicht: pensioeninformatie actief gebruikenĒ, is de oplossing die in het onderzoek van de AFM te lezen valt.

Initiatieven
Om het sparen voor een pensioen aantrekkelijker te maken, wil de AFM een aantal nieuwe goede initiatieven beschikbaar maken. Momenteel zijn deze initiatieven slechts voor een selecte groep beschikbaar. De pilot Wijzer in Geldzaken: Geldloket zal binnenkort van start gaan. Daarbij krijgen consumenten een beter inzicht over geldzaken en pensioenen. Ook worden ze daarmee voorzien van een passend advies over het maken van keuzes wanneer zij eenmaal gepensioneerd zijn.

Alle initiatieven die eraan bijdragen dat consumenten meer zullen sparen voor hun pensioenen, en dus ook pensioen bewuster worden, moeten gebundeld worden. Daarmee kunnen er volgens de AFM behoorlijk wat kosten bespaard worden.

Spaarrekeningen
Het is dus belangrijk om te sparen voor het pensioen. Door spaarrente te vergelijken, krijgt je een duidelijk overzicht van de voorwaarden en rentes die bij de spaarrekening horen.

Door: Riccardo de Wit