Nederlanders sparen ondanks recessie door


Hoewel de Nederlandse consument te maken heeft met de koopkrachtdaling en de recessie, blijven Nederlanders trouw doorsparen. Aan het einde van het jaar 2011 hadden de Nederlandse spaarders gezamenlijk 360 miljard euro op hun bankrekeningen staan. Dat is 45 miljard euro meer dan aan het einde van 2008. De spaartegoeden zijn in alle leeftijdscategorieŽn de afgelopen vijf jaar toegenomen. Deze cijfers blijken uit nieuwe statistieken van de Nederlandsche Bank (DNB).

Financieel rapport
Op 10 mei publiceerde De Nederlandsche Bank het FinanciŽle Stabiliteitsoverzicht. Daaruit blijkt onder meer dat de spaartegoeden in alle leeftijdscategorieŽn in de afgelopen vijf jaar zijn gestegen. Ook jonge huishoudens waarbij het hoofdinkomen van iemand tussen de 25 en 29 jaar is, is het spaartegoed met ruim 6000 euro gestegen. Mensen tussen de 30 en de 34 jaar spaarden gemiddeld 8000 euro.

Lagere woonlasten
Vooral de groep ouderen van tussen de 60 en de 64 jaar spaarden veel: gemiddeld zoín 16.000 euro. Ouderen kunnen meer sparen dan jongeren doordat ouderen een minder hoge hypotheek hebben. Daardoor blijft er meer ruimte over om te sparen. Vlak voor het pensioen verdienen oudere mensen het meest. Dit geld zetten zij meestal opzij op een spaarrekening. Wel blijken Ďactieve ouderení, de ouderen die nog aan het werk zijn, gemiddeld iets meer te sparen dan gepensioneerde ouderen.

Groei
Er is echter niet alleen maar sprake van groei. Het belegd vermogen daalde tussen eind 2008 en eind 2011 met bijna 7 miljard euro. De oorzaak daarvan zijn tegenvallende beleggingsresultaten. Zij verkochten obligaties en aandelen en ruilden het resultaat daarvan in op de spaarrekening. Ook de hypotheekschuld is opgelopen naar zoín 50 miljard euro.

Nu sparen
Sparen voor later is verstandig. De jongeren van vroeger profiteren nu van hun spaartegoed. Vergelijk spaarrentes alvorens een spaarrekening te openen.

Door: Dennis de Wit