Nederlanders sparen om banenverlies


Nederlanders die sparen, zijn ook vaak bang om hun baan te verliezen. De verwachtingen over de werkloosheid onder consumenten hangen samen met het inkomen dat Nederlanders gemiddeld sparen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met het ING Economisch Bureau. Redenen voor de zorgen is de stijgende werkloosheid van de afgelopen tijd.

Werkloosheid
De werkloosheid is de afgelopen tijd behoorlijk opgelopen. Door bezuinigingen in het bedrijfsleven en bij de overheid worden steeds meer krachten gedwongen ontslagen. Meer dan een half miljoen Nederlanders zit momenteel onvrijwillig thuis. De verwachtingen van het ING Economisch Bureau zijn dat de werkloosheid volgend jaar zelfs op een percentage van zeven procent uit zal komen.

Meer sparen
Door de aanhoudende werkloosheid hebben veel Nederlandse consumenten kopzorgen over de toekomst. Daarom willen steeds meer Nederlanders een reserve opbouwen om zo wat geld achter de hand te hebben. De spaardrift onder Nederlandse werknemers ligt in de lijn der verwachting met de werkloosheid: wanneer de werkloosheid stijgt, gaan Nederlanders gemiddeld ook meer sparen.

Niet alleen de problemen op de arbeidsmarkt is een reden om te sparen. Ook de dalende huizenprijzen en slechte prestaties op de internationale beurs zijn redenen om meer spaargeld opzij  te zetten. Het vermogen daalt op de internationale beurs behoorlijk. Dat verlies wordt opgevangen middels het geld op de spaarrekening, en dat gaat ten koste ban de consumptie in Nederland. Het CBS merkt op dat Nederlanders al een tijd lang flink de hand op de knip houden. Uit verwachtingen van het ING Economisch Bureau blijkt dat dit nog wel even het geval zal blijven.

Spaarrekening openen
Wie ook graag wat geld achter de hand houdt, kan spaargeld opzij zetten. Vergelijk spaarrentes om te profiteren van een aantrekkelijke rente op vrij opneembare spaardeposito’s.

Door: Dennis de Wit