Nederlanders sparen nog steeds volgens Kamp


Ook in tijden van financiële malaise blijven Nederlanders gewoon sparen, en daarmee is het spaartegoed toegenomen. Dat heeft minister van Sociale Zaken Henk Kamp van de VVD dinsdag tijdens het vragenuurtje bekend gemaakt.

Naar de kamer
De minister werd ter verantwoording naar de Tweede Kamer geroepen door Mariëtte Hamer, nadat uit een onderzoek van de Friesland Bank was gebleken dat een groot deel van de Nederlanders het spaargeld gebruikt om rond te komen. Een kwart van de Nederlanders gebruikte vorig jaar een deel van het spaargeld. Daarvan blijkt een derde niet meer rond te kunnen komen zonder aan het spaargeld te komen.

Verontrustend
Volgens Hamer van de PvdA is het ‘buitengewoon verontrustend’ dat Nederlanders hun spaargeld gebruiken om rond te komen. “Niet alleen vanwege de inkomsten voor de mensen, maar ook voor de gevolgen voor de economie”, sprak zij. De vraag die daarbij hoorde luidde “Wat gaat het kabinet hieraan doen?”. Volgens de sociaaldemocrate moet de minister van Sociale Zaken het inkomensbeleid aanpakken om het aantal mensen dat hun spaargeld moet aanspreken terug te dringen.

Niet waar
De minister van Sociale Zaken sprak het onderzoek van de Friesland Bank echter tegen. De afgelopen tien jaar is de hoogte van het spaargeld niet gedaald, maar juist gestegen. Tien jaar geleden bedroeg de hoogte van de spaartegoeden nog 140 miljard, nu is dat 300 miljard.

Verder is een spaarrekening bedoeld om geld op te sparen, maar ook om het weer van de spaarrekening af te halen als dat nodig is, zo bevestigt d minister. Dat zou goed zijn voor een gelijkmatig consumptiepatroon.

Rentes
De hoogtes van de spaarrente kunnen goed van pas komen wanneer je je spaargeld gaat aanspreken om rond te komen. Spaarrente vergelijken voor de hoogste rentes onder de beste voorwaarden.

Door: Dennis de Wit