Nederlanders sparen meer door economische onzekerheid


Nederlanders zijn bang voor de economische onzekerheid waar wij momenteel in verkeren. Daarom houdt de Nederlandse consument massaal de hand op de knip. Het geld dat langere tijd niet gebruikt wordt, wordt veel vaker op een spaarrekening gezet in vergelijking met 5 jaar geleden.  Ook het geld dat besteed wordt op de beursvloer loopt terug. Dat blijkt uit een enquête dat gehouden werd door het economisch bureau van de ING Bank.

Meer spaarders
Door de economische recessie, de hoger wordende btw en bezuinigingen op onderwijs en zorg wordt de angst voor economische onzekerheid onder Nederlanders steeds groter. Het geld dat voor langere tijd niet gebruikt wordt, wordt steeds vaker op de Nederlandse spaarbank gezet. In 2007 zette 70 procent van de ondervraagden het geld dat voor langere tijd niet gebruikt werd nog op de bank. Nu zijn dat er 8 op de tien: 80 procent.

Ook de effectenbeurs heeft te kampen met een daling. Tien procent van de ondervraagden gaf in 2007 aan zijn geld te steken in de effectenbeurs. Dat is nu terug gelopen naar een percentage van 4 procent.

Spaartegoeden lopen op
Doordat meer consumenten sparen, lopen ook de Nederlandse spaartegoeden op. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven weer dat binnen 12 maanden het Nederlandse spaartegoed met 18 miljard euro is gegroeid. Dat is goed voor een groei van 6,2 procent.

Er is een afname te zien bij het aantal mensen zonder spaargeld. Gemiddeld staat er per huishouden nu 42.000 euro op de spaarrekening.

Spaarrekening afsluiten
In tijden van economische onzekerheid zetten steeds meer Nederlanders hun geld op de bank. Maar uiteraard moet het sparen wel een beetje lonen. Spaarrente vergelijken is belangrijk voor een weergave van de hoogste spaarrentes. Bij deze spaarrekeningen is het spaargeld tussentijds vrij opneembaar.

Door: Riccardo de Wit