Nederlanders raken spaargeld Spanje kwijt


In Spanje is de spaarbank Caja de Ahorros Mediterráneo omgevallen, en daardoor dreigen nu duizenden Nederlanders hun spaargeld kwijt te raken. Dat schrijft Steven Adolf in de Volkskrant van zondag 28 april. Vorig jaar werd de regionale spaarbank nog gered door de Spaanse centrale bank. De bank werd toen nog met een symbolisch bedrag van Banco Sabadell overgenomen, de voormalige eigenaar van de regionale spaarbank. Toch mocht die hulp niet baten.

Expats
Voornamelijk expats en andere buitenlanders die actief zijn aan de Costa Blanca worden getrokken door het mogelijk omvallen van de Spaanse bank. Dat zegt het Platform voor gedupeerden van de Spaanse bank. Het zou gaan om ongeveer twee miljard euro aan bankobligaties en participaties.

Dat aantal zal nog verder toenemen, schat het Platform. Veel van deze expats zijn er namelijk nog niet van op de hoogte dat zij hun spaargeld kwijt zijn. Middels rechtszaken wordt geprobeerd het geld alsnog terug te krijgen. Niemand werd van te voren op de hoogte gebracht over de problemen waar de Spaanse bank mee te kampen had.

Cijfers
De directie van de CAM zou cijfers van de bank gemanipuleerd hebben zodat de situatie rondom de bank iets gunstiger zou lijken dan dit in werkelijkheid was. Daarmee is veel spaargeld nu toch verloren gegaan, ondanks dat de Spaanse centrale bank ingegrepen had.

Veel klanten dachten veilig te zijn door de overname door de Spaanse bank en Sabadell Atlantico. Klanten werden, onterecht blijkt nu, voorgespiegeld dat zij een veilige belegging deden onder de garanties die de Spaanse bank gesteld zou hebben. Nu blijkt het spaargeld toch verdwenen te zijn.

Sparen in Nederland
In Nederland wordt er gewerkt met een depositogarantiestelsel van 100.000 euro. Daardoor is het spaargeld in Nederland relatief veilig. Vergelijk spaarrente en begin vandaag nog met veilig sparen.

Door: Dennis de Wit