Nederlanders potten spaargeld op


Nederlandse spaarders blijven hun spaargeld maar oppotten. In de eerste zes maanden van dit jaar liep het spaarsaldo bij verschillende spaarbanken in Nederland inclusief bijbehorende rente al op tot ruim 15 miljard euro. Vermoedelijke oorzaak is de aanhoudende crisis waarin de Nederlandse huishoudens nog steeds verkeren. Met een tempo van bijna 83 miljoen euro per dag blijken Nederlanders behoorlijk fors te sparen. Dat zijn de statistieken van De Nederlandsche Bank (DNB).

Stijging
In één jaar tijd hebben Nederlandse spaarders 3 miljard euro meer gespaard dan vorig jaar. Vorig jaar werd er in de eerste zes maanden van 2011 in totaal 11,8 miljard euro op de spaarbank gezet. Nu is dat ruim 15 miljard euro. Dat is een verschil van meer dan 3 miljard euro.

De stijging van het spaargeld is een gevolg van de economische crisis. Het oppotten van spaargeld is een crisisverschijnsel, zegt De Nederlandsche Bank. Elke dag zetten spaarders in Nederland meer geld op hun spaarrekeningen met een variabele rente. Ook bij de spaardeposito’s met vaste rente is een groei op de rekening merkbaar.

Oppotten
Maandelijks potten spaarders ongeveer 2,75 miljard euro op. Dit spaargeld belandt niet in de economie, maar wordt opgepot uit angst voor de gevolgen van de economische crisis.

De banken profiteren van deze spaardrift, hoewel het oppotgedrag van Nederlanders vervelend is voor bedrijven. Het extra spaargeld is een extra bron van financiering voor banken. Het lenen van spaargeld van eigen spaarders is voor banken vaak goedkoper dan het onderling lenen van banken.

Vergelijken
Om een zo hoog mogelijke spaarrente te behalen, is het nuttig om spaarrentes te vergelijken. Zowel spaarrekeningen met een variabele rente als spaardeposito’s met een vaste rente worden op deze pagina weergegeven. De rente ligt bij spaarrekeningen met voorwaarden meestal iets hoger.

Door: Riccardo de Wit