Nederlanders ontsparen


Gemiddeld sparen Nederlanders 281 euro per maand, terwijl dat twee jaar geleden nog 485 euro per maand was. Inmiddels heeft bijna de helft van de Nederlanders geen cent op de spaarrekening gezet.
 
Dat blijkt uit onderzoek van de kredietmanagementorganisatie GGN, die woensdag het onderzoek vrijgaf. Het gemiddelde spaarbedrag daalde naar 244 euro per maand. Het percentage spaarders nam af van 62 naar 57 procent, een daling van vijf procentpunt.

Liever aflossen
De verklaring voor de afname van het percentage spaarders ligt vrij simpel. Op dit moment is de spaarrente laag, en naar verwachting zal deze nog verder omlaag gaan.  De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde zelfs een negatieve spaarrente aan. Dat betekent dat banken moeten betalen om spaargeld van klanten bij de ECB onder te mogen brengen. Daardoor zal ook de spaarrente in Nederland omlaag gaan.
 
Bovendien sparen Nederlanders steeds minder, omdat zij liever hun hypotheekschuld aflossen. Dat blijkt uit onderzoeken van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De rente ligt op een dusdanig laag niveau, dat het niet erg aantrekkelijk is om te sparen. Door de economische crisis hebben huishoudens bovendien amper geld om op een spaarrekening te zetten.

Moeite met rondkomen
Steeds meer huishoudens hebben moeite om iedere maand de rekening te kunnen betalen. Bijna de helft van de Nederlanders komt amper rond. Veertig procent kan net de rekening te betalen, dertien procent heeft elke maand een betalingsachterstand. Die percentages komen overeen met de cijfers van vorig jaar. Toch blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders wel positiever zijn geworden over de economische toekomst.

In vergelijking met vorig jaar ging een kwart van de Nederlanders er op achteruit, terwijl dat een jaar eerder nog 35 procent was. Inmiddels verdient zeventien procent van de Nederlanders meer dan een jaar geleden. De helft van de Nederlanders denkt volgend jaar meer uit te kunnen geven dan vorig jaar.

Te laat betalen
Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim een derde van de Nederlanders (36 procent)de rekeningen wel eens te laat betaalt. Acht procent betaalt iedere maand te laat. Het vaakst blijft de rekening van de zorgverzekering liggen, omdat de consument geen geld heeft. Vrouwen betalen hun rekening overigens vaker niet om dat zij dat vergeten. Mannen betalen hun rekeningen niet omdat ze te gemakzuchtig zijn, zo blijkt uit het onderzoek.
Door: Dennis de Wit