Nederlanders niet blij met financiŽn


De meeste Nederlanders zijn negatief over hun eigen financiën en hun financiële situatie. Het sceptisch zijn over de financiële situatie is de afgelopen maanden flink gegroeid en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders nog negatiever zijn dat mensen uit andere Europese landen. Wel hebben Nederlanders vaak meer spaargeld en een aanvullend pensioen. Dat blijkt uit onderzoek van de ING, gehouden in twaalf verschillende Europese landen.

Frankrijk en Italië
Net zo negatief als Nederlanders zijn Fransen en Italianen. Ook zij zijn niet tevreden met de huidige financiële situatie de ze de komende drie maanden te wachten staat. Alleen in Turkije, Polen en Roemenië zijn de inwoners overwegend positief over hun economische situatie.

Spaarrekening
In Nederland hebben de meeste spaarders geld op de spaarrekening staan voor een langere periode. Het gemiddelde over de twaalf landen bedraagt 61%. In Nederland heeft bijna tachtig procent van alle Nederlanders voor een langere periode spaargeld opzijgezet.

Verder geeft een fors aantal Nederlanders aan komende periode wat meer geld over te houden en deze dan op een spaarrekening vast te zetten. Over heel Europa is dat een contrast: daar zegt men juist te verwachten te komende tijd minder geld te bezitten.

Toekomst
Over de toekomst op de langere termijn maken Nederlanders zich echter een stuk minder druk: veel Nederlanders hebben een aanvullend pensioen: zo’n twee derde heeft dat. Het gemiddelde bedraagt over heel Europa veertig procent.

Een kleine meerderheid maakt zich niet druk over het bezit van geld voor na het pensioen. In Europa denkt men daar anders over: voor in Spanje, Italië en Frankrijk maakt men zich druk over geld na het pensioen.

Sparen
Begin ook alvast met sparen voor de toekomst. Nederlanders blijken veel meer te sparen dan andere Europeanen. Open daarom nu een spaarrekening door spaarrentes te vergelijken.

Door: Dennis de Wit