Nederlanders lopen miljarden aan spaarrente mis


Nederlandse spaarders lopen samen miljarden aan inkomsten uit spaarrente mis. Nederlanders hebben meer spaargeld dan ooit op hun spaarrekening staan, zo berichtte De Nederlandsche Bank (DNB) op 25 juli 2014.

Nederlanders hebben samen een spaarvermogen van zo’n 335 miljard euro. Maar er blijft veel spaargeld aan de strijkstok hangen, zo blijkt uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek. Dat onderzoek werd uitgevoerd onder 1000 Nederlanders.

Slapend spaargeld
De meest voorkomende reden dat Nederlandse spaarders veel spaargeld aan spaarrente missen, is doordat relatief veel spaarders ‘slapend spaargeld’ hebben. Dat is geld op een normale betaalrekening waar vaak niets mee gedaan wordt. Het nadeel daarvan is dat er geen rente over het geld gerekend wordt, waardoor het dus niets oplevert.

Nederlanders zijn doorgaans ijverige spaarders. Negentig procent van de Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar zet spaargeld opzij voor later. Gemiddeld mist een spaarder ongeveer tussen de 200 en 300 euro aan spaarrente wegens slapend spaargeld.


Slecht op de hoogte
Nederlanders zijn bovendien ook slecht op de hoogte van de spaarrente, zo blijkt uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek. Het grootste deel van de Nederlanders haalt amper spaargeld van de spaarrekening. Bijna 20 procent van de ondervraagden doet dit nooit. 65 procent haalt minder dan één keer er maand spaargeld van de spaarrekening.

Het geld staat dus relatief lang op een spaarrekening, maar Nederlandse spaarders hebben amper een idee van de spaarrente. Meer dan 2 derde van de Nederlanders weet niet hoe hoog het rentepercentage op dit moment is. De helft van de spaarders is een ‘slapende spaarder’.

Slapende spaarders zijn spaarders die nooit bezig zijn met de spaarrente en dus ook nooit spaarrekeningen vergelijken of overstappen. Wie wel overstapt, noemt een hogere rente als belangrijkste reden. Wel moet het renteverschil dan tenminste 0,5 procentpunt zijn.

Mannen
Mannen blijken in het onderzoek vaker te sparen dan vrouwen. Ze bezitten meerdere spaarrekeningen. 12 procent van de mannelijke spaarders bezit zelfs meer dan 3 spaarrekeningen, tegen maar 7 procent van de vrouwen. Mannen sparen ook meer dan vrouwen. Een kwart van de mannen heeft 15.000 euro of meer op de spaarrekening staan, terwijl dat bij vrouwen slechts 12 procent is.

Door: Dennis de Wit