Nederlanders hebben moeite met rondkomen en sparen amper


Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) heeft iedere maand moeite om rond te komen. De oorzaak daarvan is de economische crisis. Dat blijkt uit cijfers van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Volgens het Nibud sparen de Nederlandse huishoudens daardoor amper, waardoor ook de toekomst niet zeker is.

Betalingsachterstanden
45 procent van de Nederlanders zien hun betalingsachterstand groeien doordat zij hun rekening niet meer kunnen betalen. “Het betekent niet dat ze op straat staan, maar we zien duidelijk dat de situatie steeds minder wordt. Dat is ook niet gek als je ziet dat de koopkracht maar blijft dalen.”, zegt Annemarie Koop van het Nibud.

Het gaat bij huishoudens met betalingsachterstanden het vaakst om gezinnen zowel met kinderen als zonder kinderen. Waar drie jaar geleden alleen de lagere inkomens moeilijk rondkwamen, komen nu ook de middeninkomens moeilijker rond. Een kwart van de mensen met een inkomen van 3100 euro of hoger komt in de problemen en heeft een betalingsachterstand.

Ook het afbetalen van de hypotheek wordt moeilijker: “Dat komt door de huizenmarkt. Mensen krijgen hun huis niet verkocht of raken hun baan kwijt.”

Sparen
Volgens het Nibud sparen Nederlanders bovendien amper. Het spaartegoed van Nederlandse consumenten loopt niet op. Koop: “Je ziet ins ons onderzoek dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens geen of te weinig spaargeld heeft.”

Groepen die wel spaargeld hebben, blijken erg terughoudend te zijn in de uitgaven die zij doen, zegt de woordvoerster op BNR Nieuwsradio.

Vergelijken
Het is nuttig om de spaarrentes te vergelijken. Daardoor krijgt de consument inzicht van alle spaarrentes in Nederland. Momenteel zijn de hoogste spaarrentes te behalen bij variabele spaarrentes en spaarrekeningen met een vaste looptijd.

Door: Dennis de Wit