Nederlanders beleggen minder, maar sparen meer


De rente op spaarrekeningen ligt bijna net zo laag als de inflatie, maar toch is het voor Nederlanders aantrekkelijker om te sparen dan om het geld te beleggen. Menig Nederlandse belegger overweegt niet om het spaargeld naar de beurs te brengen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Schroders. Het onderzoek richt zicht op het beleggingsgedrag van spaarders in heel Europa.

Beleggen
Slechts drie procent van de Nederlandse spaarders is van plan dit jaar het spaargeld te gaan gebruiken om te beleggen. De rest brengt zijn geld liever veilig onder op een spaarrekening. Dat is in contrast met onze zuiderburen: een kwart van de Belgische spaarders wil zijn spaargeld beleggen in plaats van het geld op een spaarrekening te zetten.

Negatief
Dat Nederlanders minder snel geneigd zijn het geld naar de beurs te brengen, heeft te maken met de beleggingskansen in Nederland. Beleggers in Nederland zijn vaak veel negatiever over vastgoed dan onze zuiderburen.
Slechts elf procent van de Nederlandse ondervraagden zou willen overwegen het spaargeld te steken in vastgoedbeleggingen.

In vergelijking met heel Europa is dat zeer laag. Het gemiddelde ligt in Nederland drie maal zo laag als de beleggingsbereidheid in de rest van Europa.

Crisis
Daarmee kan geconstateerd worden dat de Nederlandse vastgoedsector te maken heeft met een zeer diepe crisis. Sinds het eind van het jaar 2008 dalen de vastgoedprijzen in Nederland al. Daardoor hebben beleggers in de vastgoedsector de afgelopen jaren veel geld verloren.

Spaarrekening
Nederlanders zijn meer geneigd het spaargeld op een spaarrekening te zetten. Dat terwijl de spaarrente momenteel niet veel hoger ligt dan de inflatie. Toch biedt sparen meer zekerheid dan beleggen. Door spaarrentes te vergelijken kunnen spaarders toch nog een redelijk profijt hebben van de rentes en aantrekkelijke voorwaarden.

Door: Riccardo de Wit