Minder geldproblemen met een goede administratie


Mensen die meer sparen en beter verleidingen kunnen weerstaan hebben vaak een kleinere kans op financiŽle problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (het Nibud). In samenwerking met Wijzer in geldzaken werd onderzocht hoe financiŽle problemen meestal ontstaan. Een belangrijke conclusie van dat onderzoek is dat mensen die de administratie slecht bijhouden een hoger risico lopen op schulden dan sparende beter administrerende consumenten/

Oorzaken
De meeste oorzaken bij een grote kans op financiŽle problemen zijn volgens het onderzoek het gebrek aan een juiste administratie en het niet bewaren van belangrijke papieren. 34% van de consument heeft een betalingsachterstand omdat zij simpelweg vergeten zijn om achterstallige rekeningen te betalen.

Het lijkt raar, maar mensen met een hoger inkomen hebben vaak meer schulden. Dit komt doordat zij een ongeordende financiŽle administratie hebben, en sneller geneigd zijn hun geld uit te geven. Ook verhuizingen, gezinsuitbreidingen en scheidingen leveren schulden op.

Uit de schulden blijven
Een betere langetermijnvisie is wenselijk volgens het Nibud. Daarnaast is verleidingsbewustzijn en een gezonde spaarbehoefte een goede manier om uit de schulden te blijven. Met het openen van een spaarrekening kan er gespaard worden voor financieel moeilijkere tijden. Door te sparen wordt er planmatig met geld omgegaan, dat de kans op schulden aanzienlijk kan verkleinen. Een goede financiŽle opvoeding is ook een goede manier om uit de schulden te blijven.

Om consumenten beter te informeren is het Nibud begonnen met de Schuldpreventiewijzer. Daarin worden consumenten geadviseerd over hun uitgaven.

Sparen
Het openen van een spaarrekening is een goede stap voor eventuele financiŽle problemen later. Hierdoor wordt er ook bewuster met geld om gegaan. Open zelf een spaarrekening, maar u kunt het beste eerst zelf de spaarrentes vergelijken. Daarna kan er een profitabel besluit genomen worden.

Door: Dennis de Wit