Jongeren zijn betere spaarders


Jongeren tussen de 18 en 29 jaar zijn betere spaarders dan volwassenen tussen de 40 en de 50 jaar. Het maakt daarbij niet uit of zij wel of geen baan hebben. Dat blijkt uit de Spaarmonitor van spaarbank MoneYou. Bijna de helft van de Nederlandse jongeren heeft meer spaargeld op de spaarrekening staan dan zes maanden geleden. Het onderzoek wordt periodiek gehouden onder verschillende doelgroepen in Nederland.

Volwassenen sparen minder
Volwassenen van middelbare leeftijd sparen echter een stuk minder dan jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Van alle ondervraagde Nederlanders geeft 39 procent aan meer spaargeld op de spaarrekening dan zes maanden geleden te hebben.

Voornamelijk stellen en singles sparen slagen erin om iedere maand een bedrag opzij te zetten voor de spaarrekening. Gezinnen hebben echter meer moeite met sparen. Veertig procent van de respondenten geeft aan dat zij hun spaarsaldo in de laatste maanden van 2012 zagen afnemen.

Geen werk
Opvallendste uitkomst uit het onderzoek van MoneYou is dat ondanks veel spaarders op dit moment geen baan hebben, zij toch geld opzij blijven zetten. 37 procent van spaarders zonder werk bleven geld opzij zetten.

Het lukt hen doordat zij andere financiële maatregelen nemen. Zo maken zij vaker een financieel plan om zo meer inzicht te krijgen van de in- en uitgaven. Daarnaast fietsen spaarders meer en laten zij vaker de auto staan. De besparingen worden vervolgens op de spaarrekening gestort.

Sparen
Zelf beginnen met sparen kan door een spaarrekening te openen. Alvorens dat te doen is het verstandig om eerst alle spaarrentes in te zien. Vergelijk spaarrentes om een overzichtelijk overzicht te krijgen van de hoogste spaarrentes in Nederland.

Door: Dennis de Wit