Jongeren kunnen minder sparen voor pensioen


Het wordt voor jongeren moeilijker om hetzelfde bedrag voor het pensioen te sparen als het bedrag dat ouderen nu ontvangen voor hun pensioen. In de kabinetsplannen van de VVD en het PvdA staat dat het de komende 40 jaar moeilijker wordt om te sparen voor een pensioen. Volgens het pensioenfonds ABP komt het pensioen over 40 jaar ongeveer 20 procent lager uit in vergelijking met nu.

Jongeren sparen minder voor pensioenJongeren
Volgers Gert Kloosterboer van het ABP treffen de maatregelen van de VVD en de PvdA opnieuw weer jongeren. Daarmee lijken jongeren een speerpunt te worden: de studiefinanciering wordt per 2014 een sociaal leenstelsel. Ook de OV-kaart wordt omgezet in een kortingskaart.

De pensioenen worden door de plannen ook nog eens een stuk lager: “Deze groep kan de achterstand dan nooit meer inhalen”, verontrust Kloosterboer.

Fiscaal
Momenteel is het nog fiscaal aantrekkelijk om jaarlijks te sparen voor het pensioen. Het kabinet wil van deze aantrekkelijkheid af. In het regeerakkoord is opgenomen dat werknemer nog slechts 1,75 procent per jaar van zijn pensioen mag opbouwen.

Over een looptijd van 40 jaar houdt dat in dat een werknemer 70 procent van zijn pensioen heeft verdiend. Momenteel mogen werknemers nog 2,15 procent per jaar sparen. “Dat verschil lijkt niet veel, maar over veertig jaar is dat verschil zo’n 20 procent”, verklaart het ABP.

Sparen
Nu het nog kan, zullen meer jongeren een korte tijd sparen voor hun pensioen. Vergelijk spaarrentes om eerst uit te zoeken welke spaarbank de hoogste spaarrente heeft. Daarna kunnen consumenten een spaarrekening afsluiten. Hoe langer het geld vaststaat in een spaardeposito, hoe hoger de spaarrente wordt.

Door: Riccardo de Wit