Jeugdspaarrekening niet rendabel


Een jeugdspaarrekening is vaak minder rendabel dan in eerste instantie gedacht wordt. Grootouders en ouders doen er dan ook goed aan om goed te kijken naar de juiste spaarrekening en de bijbehorende spaarrente. Dat blijkt uit gegevens van diverse vergelijkingssite. Gemiddeld krijgen jeugdspaarders een kleine 2 procent rente. De inflatie bedraagt 2.6 procent. In principe raken grootouders dus meer geld kwijt dan dat zij aan de rente zouden verdienen.

Populair
Jeugdspaarrekeningen zijn de laatste tijd behoorlijk in opmars. Veel grootouders willen sparen voor hun kinderen en storten geld op een dergelijke spaarrekening. Echter is een jeugdspaarrekening weinig rendabel, omdat de spaarrente niet opweegt tegen de inflatie.

Wel zijn er alternatieven op de jeugdspaarrekening om het sparen een stuk rendabeler te maken.

Deposito
Zo kunnen grootouders beter overstappen naar een algemeen spaardeposito. Bij een spaardeposito kunnen spaarders het spaargeld vastzetten voor een langere periode. Als beloning geeft de bank meestal een veel hogere spaarrente.

Gemiddeld is de spaarrente van een spaar deposito zo’n drie procent. Voorwaarde is dan wel dat ruim één jaar lang het geld vastgezet moet worden.

Heffing
Bovendien moeten (groot)ouders oppassen met de heffingen van de belastingdienst. Als het totaalbedrag boven de 21.139 euro komt, moeten spaarders een vermogensbelasting betalen. Deze belasting bedraagt 1.2 procent en komt over het spaargeld.

Daardoor leveren grootouders met goede bedoelingen onnodig veel geld in aan de fiscus. Het vermogen van het kind wordt bij het vermogen van de ouders geteld. Wordt er dusdanig veel gespaard, dan moet men een spaardeposito vinden met een minimale rente van 3.8 procent.

Vergelijken
Het is daarom rendabel spaarrentes te vergelijken. Op deze manier krijgen spaarders overzicht in de diverse spaarrentes van spaarrekeningen en spaardeposito’s in Nederland.

Door: Riccardo de Wit