Honderdduizend werknemers nemen spaarloon niet op


Ruim honderdduizenden werknemers nemen hun spaarloon dat zij hebben opgebouwd bij de werkgever niet op. Daarmee laten zij ruim 1 miljard euro aan opgespaard spaarloon liggen. Uit rondgang bij diverse spaarbanken in Nederland blijkt dat nog geen twee derde van alle spaarloonrekeningen zijn leeggehaald. Dat schrijft het Algemeen Dagblad (AD) op basis van eigen onderzoek.

Leeghalen
Volgens de Rabobank hebben spaarders nog geen twee derde van de in totaal 660.000 spaarloonrekeningen bij de Rabobank leeggehaald in het afgelopen jaar. Daarmee lopen spaarders in totaal een miljard euro mis. Dat is nog exclusief eventuele rentes.

ABN Amro laat aan het Algemeen Dagblad weten dat zij nog 194.000 spaarloonrekeningen open hebben staan. De ING Bank zegt dat bij hen 60 procent van de spaarloonrekeningen al leeggehaald zijn.

De spaarbanken laten in een verklaring weten geen duidelijke oorzaak aan te kunnen wijzen waarom werknemers hun spaarloon niet opnemen. De spaarloonregeling werd op 1 januari 2013 officieel beëindigd als gevolg van bezuinigingen door het kabinet-Rutte.

Spaarloonregeling
Aan de spaarloonregeling kwam een einde op 1 januari 2013. Met de beëindiging van de spaarloonregeling viel ruim 3,3 miljard euro aan spaargeld direct vrij. Met de spaarloonregeling konden werknemers tot ruim 600 euro per jaar sparen, zonder dat daarop belasting geheven werd.

Banken raden aan om alsnog het spaarloon op te nemen. Dat spaarloon kan vervolgens overgezet worden op een spaarrekening.

Spaarrekening
Het loont echter in deze tijd niet echt om een spaarrekening te openen, gezien de lage rentestand. Daardoor is het noodzaak om een overzicht te krijgen van alle spaarrentes in Nederland. Momenteel zijn werknemers het beste af als zij een spaarloondeposito openen met een looptijd van 1 jaar. Daar zijn de hoogste rentes te behalen.

Vergelijk spaarrentes om nu zelf een spaarrekening te openen.

 

Door: Dennis de Wit