Herstel economie in opkomende landen sneller


Ook in 2011 is het economische herstel in de opkomende landen zoals China, Brazilie en India vele malen sneller dan in de welvarende landen, zoals de Verenigde Staten en West-Europa. De groei is in deze niet westerse landen te danken aan de grote vraag aan producten en de groei in de markt. In Europa is de groei veel minder groot omdat er veel geld bezuinigd moet worden. De grootste bezuinigers zijn landen zoals Ierland, Griekenland en Spanje.

Herstel Economie in opkomende landen snellerVanwege deze grote bezuinigingen zullen de spaarrentes de komende tijd ook nog niet omhoog gaan. Ook blijft het onzeker of de beurs nog verder zal gaan stijgen dan dat het de afgelopen weken heeft gedaan. Beleggers kunnen zich beter richten op de obligaties en de relatief veilige aandelen waar veel dividend op te halen valt.

Dit verhaal wordt bevestigd door John Greenwood, hoofdeconoom bij Invesco Asset Management. John stelt dat het tempo verschil tussen de opkomende en de gevestigde landen een groot probleem is en dat deze situatie de asset allocatie bemoeilijkt.

Terwijl in West-Europa de spaarrentes historisch laag blijven staan, stijgen de spaarrentes in de opkomende landen wel, en is het een stuk interessanter om een riskante belegging aan te gaan. Ook de inflatie is in deze landen veel groter. Door de economie in West-Europa flink te stimuleren is het mogelijk om uit dit dal te kruipen en de achtervolging in te zetten, maar dit zal van ver moeten komen en dit zal nog jaren gaan duren.

Om toch geld over te houden van uw spaargeld is het verstandig om alle spaarrentes te vergelijken zodat u de hoogste spaarrentes voor uw geld krijgt.

Door: Roeland Werring