Grootbanken kosten spaarder tot 2,5 procent


Spaarders die hun spaargeld onderbrengen bij de ING, ABN AMRO of Rabobank leveren flink in. Dat komt door de hoge inflatie in Nederland en lagere spaarrentes op het spaargeld. Dat blijkt uit inventarisaties van vergelijkingssites. In december steeg de inflatie naar 2,9 procent, terwijl de hoogst haalbare spaarrente op vrij opneembare spaardeposito’s op 2,5 procent staan. ING, ABN Amro en Rabobank bieden op dit moment de laagste spaarrentes. Gemiddeld is de spaarrente bij deze banken 1,3 procentpunt lager dan de inflatie.

Zelfde bank
De meeste spaarders kiezen voor dezelfde spaarbank als waar zij hun betaalrekening hebben geopend. Dat is gemakkelijk en overzichtelijk, maar daarmee lopen spaarders fors spaargeld mist, bevestigen spaarexperts.

Spaarders die kiezen voor kleinere banken leveren ook in op hun spaargeld. De hoogste spaarrentes bedroegen 2,5 procent, maar worden binnenkort verlaagd naar 2,3 procent. Bij WestlandUtrecht Bank zijn de meeste spaarders het best af. Deze spaarbank geeft nu nog een spaarrente van 2,4 procent.

Positieve rentes
Het is voor spaarders bijna onmogelijk geworden om een positieve rente te verkrijgen, stellen spaarexperts. Spaarders kunnen de inflatie momenteel alleen de baas blijven als zij hun spaargeld vastzetten op een meerjarig spaardeposito. Daarbij moet dan nog wel belasting betaald worden over het vermogen boven het spaarlimiet van 21.139 euro.

Wie de vermogensrendementheffing van 1,2 procent optelt bij de inflatie, komt uit op een spaarrentetarief van 4,1 procent rente. Dat is alleen mogelijk bij tienjarige spaardeposito’s.

Spaarrentes vergelijken
Daarmee wordt het steeds belangrijker om spaarrentes te vergelijken. Spaarders krijgen op deze manier een overzicht van alle spaarrentes in Nederland op zowel vrije als vaste spaardeposito’s.

 

Door: Dennis de Wit