Groen sparen steeds populairder


De laatste jaren is groen sparen steeds populairder geworden onder de Nederlandse bevolking. Er zijn dan ook steeds meer banken die deze manier van sparen aanbieden. Het hoofdkenmerk van deze manier van sparen is dat uw spaargeld alleen geïnvesteerd word in bedrijven die rekening houden met de natuur en het milieu.

Eigenlijk verschilt groen sparen niet veel van de gewone manier van sparen. U kunt namelijk net als bij een gewone spaarrekening zelf bepalen wanneer en hoeveel geld u spaart. Verder is uw geld over het algemeen direct opneembaar en brengt de bank hiervoor geen extra kosten in rekening. Toch is het altijd handig om even de voorwaarden te checken zodat u zeker weet dat deze ook gelden voor de spaarrekening die u af wilt sluiten.

Verder is de rente op een groene spaarrekening ook vergelijkbaar met die op een gewone spaarrekening. Deze rente is namelijk ongeveer gelijk, of in sommige gevallen zelfs hoger dan die op een gewone spaarrekening. Om de spaarrekening te vinden die voor u het gunstigst uitvalt kunt u de verschillende rentetarieven vergelijken.

Sommige groene spaarrekeningen kunnen u een belastingsvoordeel opleveren. Dit is het geval wanneer de bank waarbij u de groene spaarrekening afsluit het spaargeld steekt in groene projecten die goedgekeurd zijn door de overheid. Denk hierbij aan projecten voor een windmolenpark of biologische landbouw. Het rentevoordeel van deze spaarrekening is doorgaans lager dan bij andere spaarrekeningen maar u hoeft dan geen 1,2% belasting te betalen over uw vermogen. Dit voordeel maakt deze manier van sparen toch zeer aantrekkelijk.

Er is een klein aantal banken in Nederland dat ook groene spaardeposito’s aanbiedt. De rente die u over een groen spaardeposito ontvangt is doorgaans hoger dan die op een groene spaarrekening. Dit komt omdat u uw spaargeld voor een langere periode vastzet.

Op zoek naar de hoogste rente? Vergelijk spaarrekeningen, en vind de gunstigste spaarrekening voor u.

Door: Roeland Werring