Geen toegang pinpassen buiten Europa bij Rabobank


Iedereen die op vakantie gaat naar een land buiten Europa, moet erop letten dat zij geen bedrag kunnen opnemen met een pas van de Rabobank. De Rabobank blokkeert ingaande volgende maand alle pinpassen buiten Europa. Op deze manier hoopt Rabobank skimmers voor te kunnen zijn, en zo te voorkomen dat skimmers de rekeningen van planten binnen Europa te grazen nemen. Klanten die buiten Eruopa zullen reizen, moeten zelf via de website van de Rabobank opgeven in welke periode zij van plan zijn geld op te nemen.

Belgisch voorbeeld
Het ingrijpen van de Nederlandse Rabobank is niet vreemd. Rik op den Brouw van de Rabobank, algemeen directeur particulieren, licht toe dat in België banken al jarenlang pinnen buiten Europa onmogelijk maken, met effect: “In België doen banken dit al, en daar is het skimmen ongeveer gedaald naar nul”. 90% van de Rabobankklanten komt nooit buiten Europa, zo vult de algemeen directeur aan.

Toch worden niet alle doelgroepen geblokkeerd voor het pinnen buiten Europa. Wel adviseert Rabobank deze klanten om hun pas zelf te blokkeren indien zij binnen Europa verblijven.

Brede grenzen
Echter hoeft men met deze maatregelen niet bang te zijn dat zij straks bureaucratisch aan moeten geven wanneer zij buiten Europa verblijven. De grenzen van de Rabobank liggen in Wit-Rusland. Vakantiegangers die naar Turkije gaan hoeven zich ook geen zorgen te maken: zij kunnen gewoon geld opnemen, omdat dit wordt gezien als ‘binnen de Europese grenzen’.

Naast de magneetstrippassen zijn er ook EMV-chippassen in omloop. Met de EMV-chippassen kunnen skimmers moeilijker hun slag slaan dan dat dat bij de magneetstrip het geval is. Daarom worden alleen de magneetstrippen geblokkeerd bij niet-Europees betalingsverkeer. De schade bedroeg vorig jaar tientallen miljoen euro’s. Het vaakst vluchten skimmers naar Midden-Amerika. Wel blijft Rabobank het schadebedrag vergoeden als de pas van hun klanten geskimd wordt. Ook als zij tijdelijk hun betaalpas geactiveerd hebben voor buiten Europa.

ING
De ING-bank denkt aan eenzelfde oplossing als de Rabobank, maar kan er verder nog niets over zeggen. “Achter de schermen zijn we bezig van alles te onderzoeken. Daar kan ik niets over zeggen, want we willen de fraudeurs niet slimmer maken dan zij al zijn”, becommentarieert een woordvoerster van ING.

Zorgeloos op vakantie
Wie als Rabobankier op vakantie gaat buiten Europa, zal dus de pas handmatig moeten activeren voor buiten Europa. Ook is het verstandig altijd een reisverzekering af te sluiten. Vergelijk reisverzekeringen voor de laagste premies.

Door: Dennis de Wit