Garanties op spaargeld verlagen


Ten tijde van de kredietcrisis werd de garantie op spaargelden verhoogd, en dit was een verstandige beslissing, zo blijkt uit een rapport van de parlementaire enquÍtecommissie de Wit over de maatregelen die de overheid nam tijdens de financiŽle crisis die in 2008 plaatsvond. Toen werd besloten om het dgs Ė het depositogarantiestelsel- te verhogen van bijna 40.000 naar 100.000 euro. Ook spaartegoeden uit IJsland vielen onder die regeling.

Depositogarantiestelsel
Ten tijde van de kredietcrisis in 2008, verhoogde de Nederlandse overheid het depositogarantiestelsel van 40.000 euro naar 100.000 euro. Ook de spaartegoeden van de IJslandse bank Icesave vielen onder de dekking. Daardoor konden de meeste Nederlandse burgers erop vertrouwen dat hun spaargeld veilig was.

Echter vindt de commissie dat de noodzaak om de spaartegoeden van Nederlanders bij Icesave te garanderen, niet vast staat. Wel kan de commissie er begrip voor opbrengen, vanwege de maatschappelijke onrust bij spaarders tijdens de crisis. De maatregel was bovendien een ďverantwoord risicoĒ.

FinanciŽle stabiliteit
In veel Europese landen werd in 2008 het depositogarantiestelsel aangepast en verhoogd. Zij gingen meer garanties op spaargeld afgeven. Daardoor dreigde er spaargeld te verschuiven tussen landen en ook binnen de landen zelf. Daardoor werd de financiŽle stabiliteit bedreigd.

Terugschroeven
Echter vindt de commissie dat nu de kredietcrisis weer over is, maar het land ondertussen toch nog in een recessie verkeert, het garantiebedrag in Europees verband teruggeschroefd moet worden naar ongeveer 50.000 euro. Dat is dus ruim een halvering van het garantiebedrag dat nu voor het depositogarantiestelsel staat.

Spaarrekening openen
Doordat het depositogarantiestelsel weer teruggeschroefd kan worden, kan er geconcludeerd worden dat het sparen weer relatief veilig is. Vergelijk spaarrente voor de hoogste spaarrentes onder de meest gunstige voorwaarden.

Door: Dennis de Wit