Fiscus vraagt opheldering over Belgische spaargelden


De Nederlandse Belastingdienst heeft opheldering gevraagd aan 600 spaarders die in BelgiŽ sparen. Sparen in BelgiŽ is voor de Nederlandse Belastingdienst op zich geen probleem, zolang de spaarders maar eerlijk hun aangifte invullen. De 600 spaarders die een schriftelijke opheldering ontvangen hebben, hebben een lager bedrag op hun aangifte ingevuld, dan dat zij daadwerkelijk op hun rekening hebben staan.

Belgische spaarrekeningen en Nederlandse spaarders
Het afgelopen jaar ontving de Nederlandse Belastingdienst 65.000 aangiftes van Belgische spaarrekeningen van 43.000 Nederlandse spaarders. Dat wijst erop dat sommige Nederlanders meerdere spaarrekeningen bij onze zuiderburen geopend hebben. In sommige gevallen is dat verdacht, zegt de Belastingdienst in het AD: ďDaar hebben we een steekproef uit genomen en daaruit kwamen duizend verdachte gevallen. Uit de gegevens die we van de Belgische fiscus kregen blijkt dat ze veel meer geld op hun spaarrekening hebben staan dan ze hebben opgegeven op hun aangifteformulier in NederlandĒ.

Grote verschillen
600 van de 43.000 spaarders hadden behoorlijk grote verschillen in hun aangiftes. Deze personen hadden een verschil van meer dan 70.000 euro tussen hun werkelijke en hun opgegeven spaargeld. Zij hebben een brief ontvangen waarin om opheldering gevraagd wordt. De Belastingdienst verwacht dat er nog meer incorrecte aangiften aan het licht zullen komen.

Geen zorgen
Er is echter geen aanleiding tot grote zorgen. In een bericht van het ANP laat Staatssecretaris Frans Weekers van FinanciŽn het volgende optekenen: ďDe meeste mensen betalen netjes belasting; daarom vragen we deze groep om opheldering te gevenĒ. Met de inkeerregeling kunnen spaarders die een incorrect spaartegoed hebben opgegeven alsnog openheid van zaken geven. De boete wordt dan verlaagd.

Spaarrentes
Sparen wordt aantrekkelijk door hogere spaarrentes. Vergelijk spaarrentes voor een overzicht van de spaarrentes in zowel Nederland als het buitenland.

Door: Riccardo de Wit