Europese spaarbanken onder toezicht


Europese spaarbanken komen onder Europees toezicht te staan. Er komt één centrale toezichthouder op alle banken in Europa. Dat hebben de Europese ministers van Financiën vorige week besloten. Klanten zullen daar weinig van merken, maar op Europees niveau zullen er wel wat veranderingen doorgevoerd worden. Deze maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat er meer landen in de problemen zullen komen met grote staatsschulden.

Europees toezicht
Nu houden alle landen in Europa zelf nog hun eigen banken in de gaten. Bij de meeste landen zoals in Nederland gaat dat goed, maar in sommige landen lukt dat niet. In Ierland en Spanje namen banken te grote risico’s waardoor zij miljardeninjecties nodig hadden om te kunnen blijven bestaan.

In veel van die gevallen werden de problemen veel te laat opgelost, mede omdat de toezichthouders niet in durfden te grijpen. De Europese Unie wil dat nu voorkomen door één Europese toezichthouder in te stellen.

Nederland
Voor Nederland houdt dat in dat de Rabobank, ABN Amro, ING en SNS Bank onder Europees toezicht zullen komen te staan. Oorspronkelijk zouden alle 6.000 Europese banken onder toezicht gesteld worden, maar dat is teruggedraaid naar alleen de 200 grootste banken met een balans van meer dan dertig miljard euro.

Voor Nederlandse spaarders betekent dat dat zij verder niets van het nieuwe toezicht zullen merken. Het toezicht blijft op de achtergrond. Wel is dit de eerste stap naar een totale bankenunie.

Spaargeld
Het spaargeld van alle Europese spaarders wordt in een grote Europese pot gestopt. Als er dan een bank gered moet worden, wordt dat bekostigd via deze Europese pot. Alle banken storten spaargeld van eigen spaarders in deze pot. Zo kan voorkomen worden dan banken in de problemen komen.

Het zal nog even duren voordat dit plan daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Ook heeft het geen invloed op de rente. Vergelijk spaarrentes om zelf de beste spaarrekening te kiezen.

Door: Dennis de Wit