Euribor-rente mogelijk verlaagd


Het rentetarief waartegen Europese banken onderling geld aan elkaar lenen, de Euribor, zal waarschijnlijk dalen naar de laagste stand in de geschiedenis van de Euribor. Dat is gunstig voor investeerders, maar dreigt een groot probleem te worden voor spaarders. De verwachting is dat binnen een paar maanden de Euribor-rente nog verder zal dalen van 0,75% naar 0.5%.

Zwakke economie
Naar verwachting van economisch analisten zal de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand met een renteverlaging komen. De ECB is nog steeds bezorgd over de zwakke economie waarin Europa momenteel verkeert. De ECB heeft al veel geld in het Europese bankwezen gepompt, maar dat werpt tot nu toe nog nauwelijks zijn vruchten af.

Banken in Europa moeten hun eigen financiële buffers vergroten, waardoor zij niet happig zijn op het uitlenen van veel geld. De meeste Europese banken hebben geld belegd in zwakkere landen als Spanje en Italië.

Verlagen van de rente
Door het Euribortarief te verlagen, hoopt de Europese Centrale bank de kredietmarkt weer opgang te helpen. Analisten verwachten dan ook dat de ECB de renteverlaging in de maand september zal verlagen.

De verwachte Euribor-rente zal waarschijnlijk dalen van 0,75% in juli, naar 0,5% in september. Dat zal dan de laagste rentestand in de geschiedenis van de Euribor worden.

Spaarrentes
De Euribor-rente is de rente die banken onderling aan elkaar rekenen voor het uitlenen van spaargeld en hypotheken. Wanneer banken zelf goedkoper kunnen lenen door een lagere Euriborstand, is het niet verleidelijk om een hoge spaarrente aan klanten te geven: banken kunnen immers goedkoper lenen bij een andere bank.

Of de verwachte daling van de Euribor-rente nu al merkbaar is op de huidige spaarrente, is te achterhalen door spaarrentes te vergelijken. Op deze pagina kan ook meteen een nieuwe spaarrekening afgesloten worden.

Door: Dennis de Wit