En op drie Europeanen heeft weinig spaargeld


Gemiddeld één op de drie Europeanen heeft weinig spaargeld. Belgen hebben gemiddeld zo’n 20.000 euro op de spaarrekening, maar een derde van alle Europeanen beschikken helemaal niet over spaargeld. Dat blijkt uit onderzoek naar het spaargedrag onder Europeanen, uitgevoerd door de ING Bank. Het onderzoek werd gehouden onder 14.000 volwassen in Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en België.

Spaargedrag
Het spaargedrag in Europa verschilt per land fors van elkaar. Bijna 50 procent van de ondervraagde Roemenen geeft aan geen spaargeld te hebben en amper rond te kunnen komen. In Luxemburg spaart bijna 90 procent van de ondervraagden geld op. Daar bevinden zich tevens de meeste spaarders.

Italianen en Spanjaarden sparen opvallend minder dan andere jaren. Italianen sparen meer dan de helft minder (52 procent), Spanjaarden sparen 45 procent minder. Dat is in contrast met Turkije en Groot-Brittannië, waar de helft van de ondervraagden aangeeft meer te sparen dan de jaren ervoor.

Tevreden
Nederlanders en Duitsers blijken het gelukkigst te zijn met de hoogte van hun spaarrekening. 47 procent van de Nederlanders is tevreden, tegen 46 procent van de Duitsers. Tsjechen, Italianen en Spanjaarden zijn het minst gelukkig met hun spaargedrag. Dat komt omdat zij onderworpen zijn aan flinke bezuinigingen waardoor de koopkracht daalt en men minder overhoud om te sparen.

Meer dan twee derde van de ondervraagden geeft aan dit jaar minder uit te hebben gegeven aan zaken al hobby’s, kleren en lichaamsverzorging. In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen, kwamen belangrijke zaken als onderwijs en gezondheid minder in het geding.

Sparen is bovendien niet erg aantrekkelijk met de huidige spaarrente. Dat is tevens één van de meest genoemde redenen om niet te sparen.

Door: Dennis de Wit