Eindejaarsbonus gaat naar spaarrekening


De eindejaarsuitkering die de meeste werknemers in Nederland dit jaar ontvangen, zal veelal op een spaarrekening worden gezet. Van de werknemers die zo’n eindejaarsuitkering krijgen, geeft vijftig procent van de ondervraagden aan deze op een spaarrekening te zullen zetten. Dat blijkt uit de wekelijkse enquête van de ING, waarop bijna 60.000 klanten hebben gereageerd.

Eindjaarsuitkering wordt op spaarrekening gestortSchulden aflossen
Drie op de tien mensen (bijna 30 procent) van de ondervraagden geeft aan de eindejaarsuitkering te gebruiken om schulden af te lossen. Slechts 20 procent gaat de eindejaarsbonus ook daadwerkelijk besteden.

Vijftig procent geeft aan geen euro te besteden van de eindejaarsbonus. Zij zetten de volledige bonus vast op hun spaarrekening. “Het is niet zo vreemd dat de eindejaarsuitkering vaker wordt gespaard dan uitgegeven. Het consumentenvertrouwen ligt laag, en dus houden ze de hand op de knip”, zegt Marten van Garderen van de ING-bank.

Meer bezuinigingen
Het feit dat meer consumenten hun eindejaarsbonus op de spaarrekening zetten, komt voornamelijk door de zorgen over de toekomst. De komende jaren staan er forse besparingen op het programma. “Consumenten weten dus niet goed waar ze aan toe zullen zijn. Dus zijn zij voorzichtig met het doen van grote aankopen.”

Lagere bonus
Drie op de tien werknemers vreest dat de eindejaarsbonus dit jaar fors lager zal worden dan vorig jaar. De helft van alle respondenten denkt dat de eindejaarsuitkering net zo hoog zal zijn als vorig jaar. Slechts één op de vijf werknemers denkt dat de uitkering hoger zal zijn dan vorig jaar.

Rentes
Wie zijn eindejaarsbonus op een spaarrekening zet, zal daardoor kunnen profiteren van een leuke spaarrente bovenop de bonus. Spaarrente vergelijken is een goede manier om uit te zoeken welke spaarbank hier het meest geschikt voor is.

Door: Dennis de Wit