Duitse zwartspaarders in de problemen


De Duitse belastingdienst heeft opnieuw een cd-rom in handen gekregen met daarop gegevens van Duitse zwartspaarders die hun spaargeld hebben opgepot bij Zwitserse banken. De belastingdienst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kocht voor een groot geldbedrag een nieuwe cd-rom met daarop de gegevens van de Zwitserse bank UBS. Dat schrijft de Financial Times Deutschland woensdag.

Grote vermogensbeheerder
UBS is één van de grootste vermogensbeheerders  in de wereld. Volgens de Financial Times staan op de cd-rom gegevens van Duitsers die hun spaargeld oppotten bij de Zwitserse bank UBS. Daarover zouden zij geen belasting betalen aan de Duitse belastingdienst.

De Duitse belastingdienst controleert met de gekochte cd-rom of Duitse spaarders zwartsparen bij de Zwitserse bank. Ook een andere Zwitserse bank zou een cd-rom met daarop gegevens van hun klanten willen verkopen aan de Duitse belastingdienst. Voor hen dreigt een boete en een belastingaanslag over het ontdoken spaargeld.

Ontduiking
Het is niet voor het eerst dat Noordrijn-Westfalen gegevens over klanten kopen bij Zwitserse banken. Een maand geleden betaalde de deelstaat al 3,5 miljoen euro voor gegevens van zwartspaarders. Het is nog niet duidelijk hoeveel de Duitse deelstaat nu betaald heeft voor de cd-rom met daarop de gegevens.

De deals zijn niet goed voor de onderlinge relatie tussen Zwitserland en Duitsland. Vorig jaar hebben ministers uit beide landen hun handtekening gezet om een akkoord voor belastingontduikers tegen te gaan. Echter stemde een merendeel van de Duitse Eerste Kamer tegen.

Nederland
In Nederland blijkt het voor zwartspaarders door een wet uit 2001 aantrekkelijk om zichzelf nu aan te geven bij de Belastingdienst. Spaargeld wordt altijd belast als inkomen door de Belastingdienst. Door spaarrente vergelijken kan er eenvoudig zelf een spaarrekening geopend worden. Daarbij krijgt men een overzicht van de spaarrentetarieven van alle spaarbanken.

Door: Riccardo de Wit