De spaarrentes gaan omhoog


De online internetbank NIBC begon de trend: het ophogen van de spaarrente naar 3%. Dat terwijl wij ons in een economische recessie bevinden. Andere banken verlaagden juist de spaarrente, om zo de economische recessie te kunnen doorstaan. Maar toen bleek dat de NIBC maar liefst 5,5 miljoen euro had verdiend aan deze hogere spaarrentes, ging ook anderen banken overstag. De hoogste rente krijg je nu bij Bank of Scotland, namelijk 3,1 procent spaarrente.

Op naar de 3%!
Ook andere banken zullen waarschijnlijk het voorbeeld van de online internetbank gaan volgen. Banken die niet naar de spaarrente van 3% zullen verhogen, zullen waarschijnlijk fikse kortingen op hun diensten geven, om zo meer klanten te trekken. Waarom is sparen opeens een ‘hot’ onderwerp geworden? De overheid heeft besloten het spaarloon op te schorten. Dit houdt niet in dat het spaarloon per se opgenomen moet worden. In de normale situatie zou je 613 euro kunnen inleggen op je spaarrekening. Een jaar later is dat bedrag opgelopen tot 200 euro extra. Deze 200 euro mag je dan houden als ‘beloning’.

Echter gaat de overheid deze spaarloonregeling vanwege de bezuinigingen schrappen. Dit houdt in dat je straks deze 200 euro ‘beloning’ niet zelf mag houden, maar in dient te leveren bij de fiscus. Om deze reden wordt sparen minder aantrekkelijk, en dit is precies de reden waarom banken proberen doormiddel van hoge rentes en fikse kortingen meer spaarrekeningen te kunnen openen.

Wees kritisch
Wie niet meteen voor een leuk klinkende rente kiest, maar kijkt of het nóg hoger kan, kan wel tot 1,8 procent van het totaal meer verdienen. Het is dus een feit dat kritische spaarders meer zullen verdienen op hun spaarrekeningen. U kunt het beste spaarrentes vergelijken om de hoogste spaarrente te krijgen.

Door: Dennis de Wit