Dalende inflatie, spaarders profiteren


De inflatie in Nederland is in maart 2014 gedaald naar een percentage van 0,8 procent. De inflatie ligt daarmee 0,3 procentpunt lager dan in februari. Toen bedroeg de Nederlandse inflatie nog 1,1 procent. De inflatie is volgens de Europese standaarden (HICP) geharmoniseerd en daalde van 0,4 procent in februari naar 0,1 procent in maart. Spaarders profiteren van de dalende inflatie, omdat de inflatie voor het eerst weer lager ligt dan de spaarrentes in Nederland.

De inflatie in de gehele eurozone ligt nu op 0,05 procent.

Dalende inflatie
Dat de inflatie daalt, is voor het grootste deel te danken aan de inflatie van tabak. In februari bedroeg de prijsstijging per jaar nog 8,6 procent. Toen werden er hogere accijnzen ingevoerd op tabak. In de maand maart was de prijsstijging nog eens 2,6 procent, maar dat is wel fors lager dan de 8,6 procent van een maand eerder.

Daarnaast ging ook de inflatie van kleding en identiteitsbewijzen naar beneden, wat een drukkend effect heeft op de inflatie. Voor spaarders is dat goed nieuws.

Hypotheken
Voor spaarders is de dalende inflatie goed nieuws, maar voor mensen met schulden en hypotheken is de inflatie een slecht bericht. De almaar dalende inflatie kan mensen met schulden namelijk verder in de problemen brengen. Als de inflatie hoog is, daalt de reële schuld een stuk sneller dan als de inflatie laag blijft. Door inflatie wordt geld minder waard, wat de hoogte van de schuld ook naar beneden gaat.

Als de inflatie laag blijft liggen, daalt de reële schuld ook minder sterk, waardoor mensen met schulden er langer over doen om hun schulden af te lossen.

Sparen
Het aflossen van de hypotheek mag op die manier onaantrekkelijk zijn, maar voor spaarders is de lagere inflatie in Nederland goed nieuws. In maart 2013 was de inflatie nog 2,9 procent, terwijl de hoogste spaarrente 2,23 procent bedroeg. Leaseplan Bank had de hoogste rente, maar spaarders leverden toch nog een rendement van 0,67 procent in.

Nu de inflatie flink daalt, is de positie van spaarders het afgelopen jaar fors verbeterd. De hoogste spaarrente ligt op dit moment bij MoneYou en Centraal Beheer Achmea.. De inflatie bedraagt 0,8 procent, wat betekent dat spaarders op dit moment 1,2 procent kunnen verdienen.

Door: Dennis de Wit