Compensatie voor Akbankspaarders


De Akbank gaat Nederlandse spaarders die spaarden aan de hand van een termijndeposito extra compenseren. Binnenkort vertrekt de Turkse bank uit Nederland. Veel spaarders klaagden bij de Consument over de Akbank omdat zij in hun ogen een te lage vergoeding kregen voor hun spaardepositoís die voortijdig beŽindigd werden. De Akbank gaat binnenkort de Nederlandse kantoren naar Duitsland verhuizen. Alleen Duitse spaarders mogen sparen bij de Akbank volgens Duitse regels.

BeŽindiging
Om aan deze Duitse regels tegemoet te komen, moest de Akbank de Nederlandse spaarrekeningen wel sluiten. Daardoor moet de Turkse bank nu verschillende spaarders compenseren; veel van de spaarders zouden eigenlijk nog jaren rente krijgen, maar hun spaarrekening wordt gesloten. Bovendien kunnen de klanten van Akbank niet altijd een gelijkwaardige rente bij een andere bank vinden. Dit verschil gaat de bank nu compenseren.

Veel spaarders voelden zich afgescheept door de Akbank, en meldden zich bij de Consumentenbond. De bond heeft gesprekken gevoerd met de Turkse bank, met als resultaat dat de Akbank nu toch aanvullende vergoedingen gaat betalen.

Melden
Klanten van Akbank die naar hun inzicht nog te weinig compensatie hebben ontvangen, hebben nog tot 25 mei de tijd om zich te melden bij de Akbank. Dit kan via zowel mail als telefoon. De spaarder kan in aanmerking komen als hij op een andere dag dan 31 januari zijn spaardeposito uitgekeerd heeft gekregen. De Akbank gaat nu niet meer uit van de rente op 31 januari, maar die van 13 april. De compensatie zal niet voor iedereen gelijk zijn; de hoogte van de compensatie is afhankelijk van de afgesloten spaardeposito.

Nieuwe spaarbank
Veel spaarders moeten met het sluiten van de Turkse bank in Nederland op zoek naar een nieuwe spaarbank. Dit kan gemakkelijk door spaarrentes te vergelijken. Op deze manier kan er een goed inzicht gewonnen worden van de actuele spaarrente standen.

Door: Riccardo de Wit