CDA wil dat banken jongeren stimuleren om te sparen


Het CDA roept banken op om sparen onder de jeugd aan te sporen. Banken moeten volgens het CDA spaarrekeningen bieden die interessant zijn voor jongeren. Zo zou het aantrekkelijker worden om te sparen als de Zilvervloot nieuw leven word ingeblazen.

“De ouders zijn het belangrijkste in de opvoeding en moeten het kind zaken bijbrengen, zoals spaarzin, maar ook de samenleving moet normen proberen over te brengen op de jeugd,” zegt Tweede Kamerlid Eddy van Hijum.

Van Hijum vind dat de spaarrekeningen voor jongeren nog niet aantrekkelijk genoeg worden gemaakt, de rente is soms lager dan bij een gewone spaarrekening. Verder wordt er bij het openen van een spaarrekening af een toe een cadeautje weggegeven maar dit is ook niet altijd het geval.

De banken hebben tijdens de financiële crisis een belangrijke maatschappelijke rol en nutsfunctie. Ze moeten deze functie dan ook laten zien, vind van Hijum.

Ongeveer 20 jaar geleden is de oude Jeugdspaarwet, ook wel bekend als de Zilvervloot, ingetrokken. Bij deze Jeugdspaarwet kregen jongeren aan het eind van de spaarperiode een premie van de overheid. Volgens van Hijum is het niet de taak van de overheid om het sparen aantrekkelijk te maken voor de jongeren. Hij vindt dat de banken deze taak op zich moeten nemen.

Door: Roeland Werring