CDA zet zich in voor terugkomst zilvervlootsparen


Het CDA wil dat het zilvervlootsparen binnenkort weer wordt geherintroduceerd. Met het invoeren van de nieuwe spaarregeling wil de partij er voor zorgen dat jongeren zich weer aangetrokken voelen om te sparen. Het CDA heeft daarom een wetsvoorstel ingediend die een dergelijk spaarsysteem voor jongeren weer mogelijk moet gaan maken.

Het zilvervlootsparen is geen nieuw systeem. In de jaren ’50 konden jongeren tussen de vijftien en twintig jaar ook al sparen met een zilvervlootregeling.

Zilvervlootsparen
In de jaren ’50 konden jongeren met een leeftijd van vijftien tot twintig jaar zelf met een hogere spaarrente sparen bij spaarbanken. Naast de rente van de bank kregen zij aan het eind van de spaarperiode een premie van nog eens tien procent over hun totale spaartegoed.

Het spaarpercentage van 10 procent werd toen vergoed door de overheid. De bedoeling is dat de regeling weer wordt ingevoerd.

Partijprogramma
Het is geen verrassing dat de CDA met het wetsvoorstel op de proppen komt. In het partijprogramma gaf het CDA ook al aan zich weer in te willen zetten voor de terugkomst van het zilvervlootsparen. Afgelopen week voegde CDA-woordvoerder Pieter Heersema de daad bij het woord en deed eens wetsvoorstel om zilvervlootsparen weer mogelijk te maken.

Volgens Heersema kunnen jongeren wiens ouders een middeninkomen hebben en “onevenredig getroffen worden” door de bezuinigingen, alsnog een leuk spaarcentje overhouden. “Op dit moment worden alleen de schulden weggewerkt, terwijl het scheppen van banen lijkt te worden vergeten.”

Sparen
Het zal nog wel even duren voordat het zilvervlootsparen eventueel weer wordt ingevoerd. In de tussentijd kunnen jongeren beter alvast een spaarrekening openen bij een spaarbank. Vergelijk spaarrentes om te lezen bij welke spaarbank de jongere de meeste spaarrente ontvangt.

Door: Dennis de Wit