BNP Paribas Fortis komt met Groen+ spaarrekening


Laatst berichtten we al over het zogenoemde ‘groen sparen’, en nu komt ook BNP Paribas Fortis met een ‘groene spaarrekening’. De groene spaarrekening heet officieel de ‘Groen+ spaarrekening’ en is het resultaat uit een samenwerking tussen BNP Paribas Fortis, Natuurpunt en Natagora. De visie van de samenwerking luidt: ’Het inzetten voor een wereld in verandering’. Deze zin moet de visie van de bank op het gebied van socialiteit, ecologie, en andere maatschappelijke uitdagingen samenvatten. De spaarrekening van BNP Paribas Fortis is alleen in België af te sluiten. Ook Nederlanders kunnen sparen in België.

Groen sparen
Wie groen spaart bij BNP Paribas Fortis krijgt natuurlijk net als bij iedere andere spaarrekening een spaarrente uitgekeerd. Echter wordt het spaargeld ook gebruikt om tegelijkertijd ecologisch waardevolle projecten te steunen. De Groen+ spaarrekening is al beschikbaar: vanaf 20 april kon een ieder zich al inschrijven voor de nieuwe groene spaarrekening. De spaarrekening heeft zowel een reële economische als een ecologische meerwaarde. De bank stort jaarlijks een bijdrage door aan Natagora en Natuurpunt om milieuprojecten in België te steunen.

Iedere 1000 euro spaargeld die bij BNP gespaard wordt, staat voor 1 euro die BNP Paribas Fortis overmaakt aan Natagora en Natuurpunt. De bijdrage wordt ieder jaar op 20 april berekend, In totaal kan BNP Paribas Fortis 200.000 euro per jaar overstorten naar de milieu-instanties.

Rekening openen
Het openen van een dergelijke rekening kan zowel in een kantoor van BNP Paribas Fortis als online via een digitale interface. Met de groene rekening wil BNP een meer groener imago uitstralen, zegt Max Jadot, de voorzitter van BNP Paribas Fortis: “Het is onze ambitie een verantwoordelijke bank te zijn, die zich engageert voor duurzame ontwikkeling.”

Samenwerking
De samenwerking tussen BNP Paribas Fortis, Natagora en Natuurpunt zijn niet nieuw. Zij werken al sinds 1985 met elkaar samen, toen de Generale Bank het natuurreservaat in Henegouwen kocht. Het beheer van het reservaat werd toen toevertrouwd aan de Aves en de Belgische Natuur- en Vogelreservaten, de voorlopers van Natagora en Natuurpunt.

De bijdrages die BNP Paribas Fortis doet aan beide verenigingen, komen ten goede aan ecologisch waardevolle projecten.

Groen sparen
Ook in Nederland kunnen spaarders op een ecologisch verantwoorde manier sparen. Daartoe zijn er enkele spaarbanken die soortgelijke groene spaarrekeningen hebben gelanceerd. De rentes van groene spaarrekeningen verschillen in zowel Nederland als België niet veel van de ‘normale spaarrekeningen’. Vergelijk spaarrentes om een zo hoog mogelijke spaarrente te kiezen.

Door: Dennis de Wit