BinckBank wil niet meer sparen


De BinckBank, van oorsprong een beleggersbank, gaat stoppen met het actief ophalen van spaargeld. Veel banken hanteren sinds een aantal jaar hogere spaartarieven, en die wil de BinckBank niet volgen. Deze plannen maakte de BinckBank bekend tijdens de presentatie van hun kwartaalcijfers. Er vinden minder beleggingstransacties plaats bij de Binckbank, en daar ondervindt de bank nu de financiŽle gevolgen van. Het spaargeld werd tot voor kort belegd in Duitse obligaties. Daarvan dalen nu de rentes, en dus hoeft de Bank het spaargeld niet langer meer.

Renteverlaging
De BinckBank belegde het spaargeld van zijn spaarders voornamelijk in Duitse obligaties. De rente op deze obligaties zijn de afgelopen jaren gedaald, waardoor het rendement voor de BinckBank ook daalde. Het rendement bedroeg in het eerste kwartaal van 2012 nog 1,62%. De BinckBank gaf zijn spaarders een rente van anderhalf procent, en behaalt daarmee zelf te weinig rendement. Hiermee dreigt het verstrekken van spaarrekeningen verliesgevend te worden.
Een jaar eerder bedroeg het spaargeld in totaal nog 570 miljoen euro. Nu is dat nog 453 miljoen euro. Vanwege de lage rentes die de BinckBank te bieden had, zochten veel spaarders een hogere rente bij een andere bank.

Teruglopende transacties
De belangrijkste inkomstenbron van Binck is het aantal provisiebaten. Niet alleen de fors lagere netto-inkomsten uit beleggingen van spaargeld speelt de bank parten, maar ook het lagere aantal transacties van particulieren liep fors terug. Daardoor kreeg de Binckbank minder provisiebaten binnen. Daardoor daalden de netto-inkomsten met ruim dertig procent. Om deze redenen moet de bank nu keuzes zien te maken.

Economische crisis
Binck zegt dat de teruglopende transactie-inkomsten voornamelijk te wijten zijn aan het beleggen in de economische crisis. De resultaten van vooral BelgiŽ vielen de bank tegen. De prognoses van Binck lieten zien dat de particuliere beleggers in BelgiŽ ongeveer 90.000 nieuwe beleggingsrekeningen zouden openen, maar dit lijken er 20.000 minder te worden. Het beheerde vermogen neemt bovendien ook af.

Garantie
De Binckbank verwacht ook nog eens tussen de ťťn en anderhalf miljoen euro te moeten betalen aan het nieuwe depositogarantiestelsel. Banken moeten dan een bedrag storten in een fonds om toekomstige faillissementen van banken op te kunnen vangen.
De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de spaartegoeden van een bank, en het risico dat daaraan verbonden is.

Spaarrentes vergelijken
De bank heeft een lage spaarrente moeten verstrekken, maar daar profiteren spaarders niet van. Vergelijk spaarrentes voor een hogere spaarrente.

Door: Dennis de Wit