Beleggers sparen meer


Nederlandse beleggers zijn wat onzekerder en terughoudender geworden. Daardoor storten zij het vermogen steeds vaker op een spaarrekening dan dat zij het geld inleggen op de beurs. Dat blijkt uit cijfers van het TNS Nipo naar opdracht van vermogensbeheerder Schröders. Het onderzoek werd uitgevoerd onder particuliere beleggers.

Beleggers sparen meerRisico’s
Volgens Michel Vermeulen van Schröders willen steeds meer beleggers het grote risico niet nemen om veel geld kwijt te raken. “Ik denk dat beleggers al een tijdje voorzichter aan het worden zijn.”

Er is een tendens te zien in het spaargedrag van beleggers. “Steeds meer beleggers zijn geïnteresseerd in het behouden van het kapitaal, in plaats van het opbouwen van kapitaal”.

Jongere beleggers
Voornamelijk jongere beleggers worden steeds terughoudender. Zij storten steeds vaker kapitaal op een spaarrekening, in plaats van het te beleggen. “De oudere zijn ook wel voorzichter geworden, maar je ziet dat de leeftijdscategorie tussen de 30 en 39 jaar nog zo’n 63 procent van het belegbaar vermogen in spaargeld heeft.”

Voornamelijk het ontbreken aan ervaring en een groter achtergrond zijn oorzaken van het spaargedrag van jongere beleggers. “Het grootste deel van de geschiedenis hebben ze meegemaakt in een crisis”, zegt Vermeulen. Volgens hem zijn beleggers daardoor een stuk kritischer geworden.

Locatie
Volgens Vermeulen zullen beleggers echter niet zo snel naar het buitenland vluchten. “Het grootste deel van de beleggers zit met een groot deel van hun vermogen nog steeds in Nederlandse aandelen.”, zegt hij.

Sparen
Wie zelf ook liever voor zekerheid kiest dan te beleggen, kan een spaarrekening openen. In Nederland wordt er gewerkt met een depositogarantiestelsel. Als de spaarbank omvalt, is het spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd. Spaarrente vergelijken kan lonen om de hoogste spaarrente te verkiezen.

Door: Riccardo de Wit