Belastingdienst waarschuwt spaarders voor nepmails


De Nederlandse Belastingdienst waarschuwt spaarders uit te kijken naar e-mails die lijken afkomstig te zijn van de drie grootste banken in Nederland: de ABN Amro, Rabobank en ING. De Belastingdienst adviseert mensen die de nepmails van oplichters ontvangen hebben, onmiddellijk te verwijderen en niet te klikken op de links die in de e-mail staan.
Dat vooral de Belastingdienst spaarders waarschuwt, komt doordat er in de mail staat dat de Belastingdienst het rekeningnummer zal blokkeren wanneer de spaarder geen actie onderneemt.

Rekeningnummer
In de nepmail staat dat het rekeningnummer van de spaarder op verzoek van de Belastingdienst geblokkeerd wordt wanneer de spaarder geen actie onderneemt. Een alternatieve e-mail schrijft dat de Belastingdienst een bepaald bedrag af zal schrijven van de spaarrekening. De Belastingdienst heeft inmiddels verschillende meldingen ontvangen van spaarders van de ABN Amro, Rabobank en ING.

De Belastingdienst houdt het mogelijk dat ook namens andere banken een dergelijke mail met soortgelijke inhoud wordt verstuurd.

Domeinnaam
Voornamelijk zakelijke spaarders die een eigen domeinnaam op het internet hebben lijken de mail te krijgen. In deze vakantieperiode zijn in Nederland meer nepmails dan gebruikelijk verstuurd. Het onderwerp en de inhoud verschilt per mail, maar vaak valt op dat de mail niet in correct Nederlands geschreven.

Bovendien klopt de aanhef en de afsluiting van de nepmail niet. Toch blijken spaarders vaak geneigd op een dergelijke link te klikken. De Belastingdienst adviseert geen actie te ondernemen en de mail te verwijderen.

Spaarbank
Soms blijken de mails afkomstig van een bank waar de spaarder zijn spaarrekening niet eens heeft afgesloten. Ook in dat geval is het verstandig niet op links te klikken en nooit persoonlijke codes uit te wisselen. De bank zal daar nooit om vragen, zo zegt de Belastingdienst.

Wie meer wil weten over spaarrekeningen, kan zich informeren door spaarrekeningen te vergelijken. Sparen is, indien er niet ingegaan wordt op nepmails, een veilige methode.

Door: Dennis de Wit