Banksparen blijft aantrekkelijk


Voor Nederlandse spaarders blijft het banksparen aantrekkelijk. Eind 2011 legden Nederlanders nog 11 miljard euro in verschillende bankspaarproducten. Deze 11 miljard euro is ruim vijf maal zoveel als in 2009. In 2010 was de totale inleg in bankspaarproducten nog goed voor 6 miljard euro. Daarmee blijft het banksparen aantrekkelijk, zo blijkt uit de cijfers die in de eerste week van augustus door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden gepubliceerd.

Fiscaal voordeel
Het banksparen is goed voor een fiscaal voordeel. Dit fiscale voordeel is sinds 2008 ingevoerd. Eerder gold dit fiscale voordeel alleen voor pensioenen en hypotheken. Sinds 2010 kunnen ook spaarders aanspraak maken op het fiscale voordeel. Dit voordeel geldt wanneer er met de spaarrekening gespaard wordt voor een begrafenis. Ook het geld van ontslagvergoedingen kan op een spaarrekening vastgezet worden, en is fiscaal aantrekkelijk.

Toenames
Het banksparen is al jaren aantrekkelijk en ook al tijden goed voor een toename. Dat zegt het CBS op basis van de gepubliceerde cijfers. Voor de uitvaart wordt er echter maar weinig gespaard. Er werd veel meer gespaard voor de opbouw van pensioenen. Het bankspaartegoed steeg in 2011 met 1,6 miljard euro, een toename van ruim 65 procent. De pensioenuitkering van 0,8 miljard euro zorgde voor een stijging van 50 procent.

Het meest spaarde men om straks de schuld op een eigen woning af te kunnen lossen. Spaarders zetten ruim 1,5 miljard euro op zij, wat een toename is van 116 procent in vergelijking met het jaar 2010.

Sparen voor de toekomst
Spaarders zetten dus het vaakst geld opzij voor zaken die in de toekomst aan de orde komen. Begin ook met sparen voor de toekomst door een eigen spaarrekening te openen. Alvorens dat te doen, is het aangeraden eerst spaarrentes te vergelijken om zo te profiteren van een aantrekkelijke rente.

Door: Dennis de Wit