Banken zullen belasting afwentelen


De Nederlandse banken zullen de kosten van de nog in te voeren bankenbelasting zonder twijfel afwentelen. De kosten die zij moeten maken zullen worden doorberekend aan klanten, zij zullen minder kredieten verlenen, langzamer hun buffers opbouwen en in eigen huis gaan bezuinigen. Dat is de voorspelling van staatssecretaris Frans Weekers van FinanciŽn. De belasting voor banken moet zeker 300 miljoen euro per jaar op gaan brengen.

Doorberekenen
De kosten van de bankenbelasting zullen waarschijnlijk door de consument gemerkt worden, aangezien in eerste instantie deze kosten bij hen doorberekend worden. Daarnaast zullen de banken minder kredieten verlenen en langzamer hun buffers opbouwen. Kamerleden zijn bang dat banken straks alle kosten zullen gaan doorberekenen aan spaarders, waardoor zij uiteindelijk opdraaien voor de kosten, en dus niet de bank.

Volgens Frans Weekers is het voorkomen van het doorberekenen een moeilijk te voorkomen opdracht. Dat zei hij tijdens het Kamerdebat op 18 april 2012. Echter lijken de sociale controles die spaarders uitoefenen op banken het doorberekenen tegen te kunnen gaan. Volgens hem moeten spaarders de banken corrigeren als zij de kosten doorberekenen aan de spaarder, door hun spaargeld onder te brengen bij een andere bank.

Aanpassingen
De linkse oppositie wil de nog in te voeren bankenbelasting gaan verdrievoudigen. Een Kamermeerderheid wil ook dat banken 5 procent meer belasting moeten betalen als zij hoge bonussen aan hun topmannen uitkeren. Onder een hoge bonus verstaat de Tweede Kamer meer dan 25% van het vaste salaris van een topman.

Andere bank zoeken?
Als de bank de extra kosten die uit de bankenbelasting voortkomen zal doorberekenen aan de spaarder, zullen zij overstappen op een andere bank, meent Weekers. Als dit het geval is, vergelijk spaarrentes alvorens de overstap plaatsvindt. Op deze manier is er een hoger rendement te behalen.

Door: Dennis de Wit