Banken maken jacht op spaargeld


Voor het eerst sinds drie jaar hebben spaarbanken weer acties opgezet om Nederlanders ertoe te bewegen het vakantiegeld op een spaarrekening te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van een vergelijkingssite.

Meer banken in vergelijking met vorig jaar houden acties om het vakantiegeld binnen te halen als spaargeld. De grote banken ABN Amro en ING, houden bijna ieder jaar vakantiegeldacties. Dit jaar doen ook ASR Bank, Regiobank, ASN Bank en Zwitserleven mee.


Spaaracties
Vorig jaar deden ook SNS Bank en Rabobank mee met de vakantiegeldacties, maar zij slaan dit jaar over. Het aantal spaaracties mag dan zijn toegenomen, de echt grote cadeaus bij het afsluiten van een spaarrekening blijven uit.

Wie 500 euro op een spaarrekening stort bij de ASN Bank, ontvangt een gratis editie van de Groene Vakantiegids 2014. ASR Bank geeft bij een minimale storting van 1000 euro op een 5 jaar durend spaardeposito een T-shirt van Olli weg.

Regiobank geeft een set zomerse mokken weg, terwijl Zwitserleven een cadeaubon ter waarde van 25 euro weggeeft. Voorwaarde is dan wel dat de spaarder in één keer 1500 euro stort op een spaarrekening.

Lagere rente voor grote cadeaus
Er zijn ook Nederlandse spaarbanken die wel grotere cadeaus weggeven, maar daar krijgt de spaarder op langere termijn onder te lijden, zo blijkt uit het onderzoek. Spaarbanken die grote cadeaus weggeven, geven doorgaans een veel lagere spaarrente. Daarmee lijken de kleine cadeaus nog niet eens een slechte deal, zo blijkt uit het onderzoek.

Vakantiegeld aan vakanties
Deze week kwam naar buiten dat steeds meer Nederlanders het vakantiegeld weer gebruiken om aan de vakantie uit te geven. Dat is al een jarenlange traditie in Nederland, maar het aantal mensen dat vakantiegeld ook echt aan vakantie uitgeeft, nam met 10 procentpunt toe in vergelijking met vorig jaar.

Toch blijven spaarrekeningen, het aflossen van leningen en het doen van grote uitgaven populaire doelen om het vakantiegeld aan uit te geven.

Naar verwachting zullen dit jaar minder mensen hun spaargeld op een spaarrekening zetten dan voorgaande jaren. Meer Nederlanders zullen het geld gebruiken om op vakantie te gaan. Dit jaar riep de overheid op het geld te gebruiken om de hypotheken zoveel mogelijk af te betalen. De verwachting is dan ook dat dit een populairder bestedingsdoel wordt. 

Door: Dennis de Wit