6 miljard euro aan zwart spaargeld opgebiecht


Nederlandse spaarders hebben de afgelopen maanden voor ruim 6 miljard euro aan zwart spaargeld opgebiecht. Zwart spaargeld is spaargeld dat op een spaarrekening in een ander land staat, en niet wordt doorgegeven aan de Nederlandse belastingdienst.
 
Zwartsparen is illegaal, en daarom geeft de Belastingdienst de zwartspaarders de mogelijkheid om gebruik te maken van een inkeerregeling. In totaal levert dat de schatkist zo’n 900 miljoen euro op, zo verwacht staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.
 
Inkeerregeling
De inkeerregeling is bedoeld voor spaarders die zwart spaargeld bezitten. Als het spaargeld ontdekt wordt, kan de spaarder een flinke naheffing verwachten. Daarom geeft de Belastingdienst de mogelijkheid het spaargeld straffeloos op te biechten. De spaarder moet de belasting op spaargeld nog wel voldoen, maar hoeft dan geen boete te betalen.
 
In totaal hebben nu zo’n 12.000 mensen gebruikgemaakt van de soepele regeling. Daarbij biechtten zwartspaarders voor zo’n 6 miljard een verborgen spaargeld op. De spaarders die zich voor 1 juli hebben gemeld, krijgen geen boete maar wel een naheffing.
 
Naheffing
Op 1 juli maakten nog 12000 mensen gebruik van de inkeerregeling. Spaarders die zich niet hebben gemeld, kunnen een boete verwachten. Het ministerie van Financiën zegt dat veel mensen hun verborgen boete toch hebben opgebiecht, omdat zij bang zijn voor de hoge boetes die er aan zwartsparen kleven.
 
Het wordt daarnaast steeds moeilijker spaargeld in het buitenland verborgen onder te brengen. Alle Europese lidstaten hebben onlangs een overeenkomst bereikt die het mogelijk maakt om gegevens van spaarders onderling met elkaar uit te kunnen wisselen.
 
Vanaf 1 juli ontvangen zwartspaarders die hun zwarte spaargeld hebben opgebiecht een naheffing van 30 procent over de ontdoken belasting. In 2015 wordt die naheffing nog eens verhoogd naar 60 procent van de totale ontdoken belasting. Die boetes gelden alleen voor mensen die hun spaargeld hebben opgebiecht.
 
Boetes
Spaarders die hun spaartegoeden niet hebben doorgegeven aan de Belastingdienst, worden aan strenge controles onderworpen. Als het zwarte spaargeld alsnog ontdekt wordt, kan de spaarder rekenen op een forse boete. Die boete kan oplopen tot wel 300 procent van het totaal ontdoken belastinggeld.
 
Door: Dennis de Wit